ua en ru

Україна може повернути 2,4 млрд гривень невикористаних "кіотських" грошей

Україна може повернути 2,4 млрд гривень невикористаних "кіотських" грошей Фото: Юрій Дерев'янко

Кошти повернуть, якщо їх не використають до 29 лютого

Україна може повернути близько 2,4 млрд гривень невикористаних "кіотських" грошей, якщо операції за їх використання не будуть завершені до 29 лютого 2016 року. Про це заявив член комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрій Дерев'янко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ще раз хочу звернути увагу на ці шалені цифри, які нам озвучило Міністерство фінансів, це 32 млн 490 тисяч євро, які сьогодні є у "Укрексімбанку" на 1 млрд 448 млн гривень, які є на казначейському рахунку. Це кошти, ризик повернення яких сьогодні, я так розумію, є занадто великою", - сказав Він і пояснив, що близько 2,4 млрд гривень можуть бути повернуті, якщо не будуть використані до 29 лютого.

Зазначимо, представник Міністерства екології та природних ресурсів України Михайло Чиженко підтвердив, що є загроза повернення Японії як мінімум 1,1 млрд гривень за контрактами, які були укладені з приватними юридичними компаніями.

"Гірше справа йде з приватними компаніями енергетичними, тому що там залишок суми, якщо не помиляюся, близько 1,1 млрд гривень. Всі тендери, які пройшли, зараз заморожені, і я думаю, що їх визнають не дійсними. До 29 лютого всі операції з використанням засобів повинні бути завершені згідно з підписаними контрактами", - сказав Чиженко.

Крім того, вже сьогодні з невикористаних "кіотських" грошей компанії NEDO повернуті 5 млн євро.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив заступнику міністра екології, міністерства фінансів і держказначейства зайнятися поверненням Японії невикористаних грошей, які Україна отримала в 2009-2010 роках від продажу квот на викиди парникових газів у рамках Кіотського протоколу.