ua en ru

Україна веде перемовини з ЄС про перегляд програми з реконструкції КПП

Україна веде перемовини з ЄС про перегляд програми з реконструкції КПП Фото: КПП (УНІАН)

Україна може почати самостійно фіннсувати

Тривають перемовини України та Європейського союзу (ЄС) щодо перегляду програми з реконструкції контрольних пунктів пропуску (КПП) на кордоні, яку було закрито у лютому 2018 року. Про це сказав заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар в інтерв'ю "Сегодня".

Йдеться про припинення фінансування проектів по транскордонному співробітництву, на виконання яких ЄС повинен був перерахувати 29,2 млн євро. У рамках співробітництва Україна мала модернізувати 10 КПП.

"Ті кошти, які залишились на рахунках, будуть повернуті. А щодо тих грошей, які були використані, ЄС будуть надані відповідні звіти. Після цього є можливість перегляду цих програм, щоби знову подаватися. Але нам насамперед треба показати нашу внутрішню спроможність, що ми самі можемо щось зробити", - сказав Боднар.

За його словами Україна може взяти один-два пілотних проекти щодо модернізації КПП на західному кордоні і зробити це самостійно.

"Коштів для цього достатньо, там не такі великі суми. Ці повноваження можна передати або обласним адміністраціям, або Міністерству інфраструктури, а потім привернути увагу Єврокомісії до цього позитивного прикладу для можливого залучення нових коштів під нові проекти", - зазначив дипломат.

На запитання журналіста, чи йдуть зараз перемовини з ЄС з цього приводу, Боднар відповів ствердно.

"Ми раніше декілька разів просили про перенесення термінів закінчення цього проекту. І Єврокомісія йшла нам назустріч - це було два чи три рази. Але перегляд цілком можливий, якщо Україна покаже прогрес. До того ж, Угорщина і Польща мають окремі зв’язані кредити за цією програмою: 50 млн євро з Угорщиною і 100 млн євро з Польщею. І ми так само ведемо переговори з ними, які наразі вже на стадії тендерів. Це буде пов’язано з реконструкцією доріг, спорудженням нових і модернізацією існуючих КПП", - сказав заступник глави МЗС.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Україна не буде повертати Європейському союзу 8 млн євро, які вона не змогла використати для реалізації шести проектів з модернізації контрольно-пропускних пунктів на кордоні. Практично всі проекти по КПП були розпочаті в 2012-2013 роках.