ua en ru

Україна у лютому знизила поставки російського газу більш ніж у 5 разів, - джерело

Україна знизила в лютому 2014 р. постачання російського газу більш ніж у 5 разів - до 28 млн куб. м/добу з 147 млн куб. м/добу.

Україна знизила в лютому 2014 р. постачання російського газу більш ніж у 5 разів - до 28 млн куб. м/добу з 147 млн куб. м/добу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на два джерела в газовій галузі.

За словами джерела, "добові поставки йдуть, але стали значно менше". Він нагадав, що в лютому 2012 р. середньодобові поставки складали близько 79 млн куб. м.

При цьому, за даними видання, експорт до ЄС залишився на колишньому рівні.

Раніше заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв висловлював стурбованість ситуацією в Україні, яка створює ризики для транзиту газу в Європу.

"Ми як люди, які займаються бізнесом, звичайно, стурбовані нестабільною ситуацією в Україні. Тим більше прозвучали заяви про те, що газотранспортна система України може бути піддана атак екстремістів. І, звичайно, це дуже тривожно", - зазначив Медведєв.

У "Газпромі" РБК заявляли, що поставки російського газу в Європу через територію України йдуть у штатному режимі.

Зазначимо також, за словами в.о. міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, НАК "Нафтогаз України" станом на 24 лютого 2014 р. виплатила російському "Газпрому" 1,68 млрд дол. із загальної заборгованості об'ємом 3,3 млрд дол. за постачання газу.

10 лютого 2014 р. Ставицький зазначав, що "Нафтогаз України" в найближчі місяці погасить борг за газ перед "Газпромом".

Як повідомлялося, 17 грудня 2013 року Росія і Україна підписали додаткову угоду до газового контракту про надання знижки на газ. З початку 2014 р. ціна для України знизилася до 268,5 дол. за 1 тис. куб. м з колишнього рівня приблизно в 400 дол. за 1 тис. куб. м.