ua en ru

Україна в 2012 р. експортувала найбільше стрілецької зброї в США і Німеччину

Україна в 2012 р. експортувала найбільше стрілецької зброї в США і Німеччину. Про це свідчать дані зі звіту Державної служби експортного контролю України "Інформація про обсяги міжнародних передач окремих категорій озброєнь, здійснених Україною у 2012 р".

Україна в 2012 р. експортувала найбільше стрілецької зброї в США і Німеччину. Про це свідчать дані зі звіту Державної служби експортного контролю України "Інформація про обсяги міжнародних передач окремих категорій озброєнь, здійснених Україною у 2012 р".

Так, в США було експортовано 90 тис. гвинтівок і карабінів, до Німеччини - 14,4 тис. револьверів і пістолетів, а так само 14,4 тис. гвинтівок і карабінів. Крім того, 22 тис. гвинтівок і карабінів були направлені в Судан, 15 тис. - до Чаду і 11 тис. - до Канади.

При цьому бронетехніка поставлялася в основному до країн Південно-Східної Азії та Африки. Так, в Ефіопію було направлено 99 танків Т-72, в Таїланд - 62 бронетранспортерів БТР-3Е1, до Іраку - 48 одиниць різних модифікацій БТР-4 і 11 одиниць модифікацій БТР-80.

При цьому, як пояснив "Комерсант-Україна" експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець, США і Німеччина є "основними покупцями раритетної стрілецької зброї". Слід зазначити, що ці країни і раніше активно скуповували в Україні стрілецьку зброю. Наприклад, в 2011 р. Німеччина придбала понад 53 тис. гвинтівок і карабінів, а США - понад 143 тис. одиниць цих же видів зброї.

Читайте також: ООН прийняла стандарти міжнародної торгівлі зброєю

Також досить великим покупцем торік став Судан. Крім стрілецької зброї, в цю країну було поставлено 10 танків Т-72, 1 БТР-70 і 14 бойових машин піхоти - БМП-1. Судан також закупив 11 122-міліметрових самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика", 80 безвідкатних знарядь і 29 протитанкових гранатометів і рушниць. Це держава купувала українське озброєння і раніше. Наприклад, в 2011 році в Судан було направлено 40 танків Т-72 і 5 танків Т-55. Слід зазначити, що на постачання зброї до Судану поширюються обмеження, передбачені резолюціями ООН. Як пояснили виданню в Держслужбі експортного контролю, контракти на постачання зброї до Судану полягали тільки з законним урядом цієї країни. Перший заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів) переконаний, що Україна виконала всі процедури, передбачені міжнародними угодами. "Держслужба експортного контролю жорстко контролює ці контракти. Я переконаний, що всі вони відповідають міжнародним зобов'язанням. Контроль у нас дуже ефективний. Він був збудований наприкінці 1990-х років, в тому числі за допомогою фахівців зы США", - сказав "Комерсант-Україна" Кінах.

Крім стрілецької, артилерійської зброї і бронетехніки, в 2012 р. Україна експортувала також ракетні озброєння. Основними покупцями цих систем були США та Ізраїль. Зокрема, США купили в нашій країні 137 ракет для переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК), а Ізраїль - 193 ракети для ПЗРК і 120 керованих протитанкових реактивних снарядів. "США закуповують наші ПЗРК "Стріла" і "Голка" для відпрацювання захисту від переносних зенітних ракетних комплексів радянського виробництва, які застосовуються в Афганістані, - пояснив Згурець. - Так само чинить і Ізраїль".

Читайте також: Двох громадян України підозрюють у порушенні санкцій ООН проти КНДР

Як повідомив виданню Анатолій Кінах, зразки озброєнь, розроблені й вироблені в незалежній Україні, складають не більше 20% від загального обсягу експорту. "Ми все ще тримаємося за рахунок старих радянських запасів, а також сервісних послуг і поставок запчастин. Є надія, що держпрограма розвитку спецтехніки і зброї, яка зараз розробляється, дозволить зберегти потенціал оборонно-промислового комплексу і забезпечити збройні сили сучасною зброєю. Але для цього потрібні зміни в бюджетному плануванні. Потрібно домогтися, щоб як мінімум 30% оборонного бюджету спрямовувалося на розвиток. Зараз на ці цілі йде лише 10-15% бюджету. Це загрожує нам поступовою втратою позицій", - сказав Кінах.

Нагадаємо, Україна в 2012 р. вийшла на 4-е місце в світі серед експортерів озброєння, поставивши продукції на 1,33 млрд дол. В рейтингу експортерів в 2012 році Україна розташувалася після США, Росії і Китаю. При цьому виручка "Укрспецекспорту" за 2012 р. виросла до 1,024 млрд дол., ставши найбільшою за 16 років. Основними споживачами продукції військового і спеціального призначення українського виробництва залишаються країни Азії, куди поставляється 47% всього експорту. Ще 23% обороту доводиться на держави Африки, 21% - СНД, 6% - Европи і 3% - Америки.