ua en ru

Україна поступилася Молдавії та Грузії в темпах євроінтеграції, - дослідження

Україна, яка ще рік тому була лідером за темпами інтеграції до Європейського союзу серед пострадянських країн, цього року поступилася в цьому питанні Молдавії, Грузії та частково Вірменії. Це засвідчило дослідження "Індекс європейської інтеграції", оприлюднене сьогодні міжнародним фондом "Відродження", повідомляє радіо "Свобода".

Україна втратила позиції за низкою показників, стверджує співавтор дослідження, директор Європейської програми фонду "Відродження" Ірина Солоненко.

"Колишній флагман євроінтеграції, Україна поступилася Молдавії та Грузії. Ми враховували три виміри: глибина та інтенсивність співпраці з ЄС, наближення до європейських стандартів та менеджмент. Найбільше Україна відстає за стандартами, їхньою адаптацією до вимог ЄС", - повідомила Солоненко.

Причинами такого розриву, а відтак і відставання від інших пострадянських країн є корупція та неправильне розуміння владою суті зближенння з Євросоюзом, заявив на презентації дослідження "Індекс європейської інтеграції" колишній віце-прем'єр з євроінтеграції Григорій Немиря.

"В реальності євроінтеграція - це не зовнішня, а внутрішня політика. Наша ж влада продовжує дотримуватися протилежної думки, займаючись прикрашанням вітрини "Імідж України". Але тут потрібна не просто політична воля, а й механізми, які б забезпечували демократичні стандарти. Не можна наближатися до Європи, і одночасно - переслідувати опозицію, громадянське суспільство", - вважає Немиря.

Низка політиків та експертів, учасників дослідження, констатують, що попри втрату Україною своїх позицій, вона ще має великий потенціал для того, щоб відновити свої позиції, зокрема - розпочати реальні адміністративну та судові реформи, які стануть передумовою входження до Зони вільної торгівлі та Асоціації з ЄС.