ua en ru

Україна зменшить кількість військовослужбовців на 60 тисяч осіб, - Медведчук

Українських офіцерів вже з наступного року чекають масові звільнення, це передбачено планом реформування вітчизняних Збройних сил: до 2017 року чисельність військових зменшиться на 60 тис. осіб. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"У Міноборони заявляють, що українська армія буде розвиватися по "європейської моделі": мала чисельність і високий рівень професіоналізму. Але все зводиться до масових скорочень військовослужбовців і розпродажу майна. До 2017 року їх чисельність зменшиться на 60 тис. чоловік (з 182 тис. до 122 тис.)! Міноборони обіцяє, що третина цих людей пройде курси перепідготовки. Але абсолютно очевидно, що в умовах масового безробіття десятки тисяч військовослужбовців можуть залишитися без роботи і засобів до існування", - повідомив політик.

Згідно з повідомленням, до звільнення з армії готуються і у вищому командному складі. Роботу втратить кожен п'ятий український генерал і не менше 6,5 тис. офіцерів. А адже в свій час на підготовку цих кадрів були витрачені мільйони державних грошей; люди багато років життя віддали одній з найбільш невдячних професій у нашій країні, залишилися вірні своєму військовому обов'язку, незважаючи на всі кризи, сміховинні зарплати і тяготи життя в гарнізонних казармах. Аби пом'якшити гнів військових, у профільному міністерстві обіцяють виплатити одноразову компенсацію звільненим, проте розраховувати на допомогу можуть тільки ті, хто прослужив не менше десяти років.

"Звільнилося майно Міністерство планує продати, оскільки не в змозі забезпечити його охорону та утримання. Нещодавно військове відомство заявляло про готовність виставити на торги 429 порожніх військових містечок (близько 77,5 тис. будівель і споруд, розташованих на 35,9 тис. гектарів). Ще 214 містечок звільниться в процесі реформування Збройних сил. За п'ять років на продажу майна Міноборони планує заробити до 9 млрд. гривень. Хочеться думати, що я помиляюся, але аж надто ця реформа скидається на дерибан залишків майна Збройних сил України", - обурюється лідер руху "Україській вибір".

За словами Віктора Медведчука, Україна має стратегічно важливе геополітичне положення, і ослаблення її оборонних позицій несе пряму загрозу безпеці держави. В умовах загострення воєнних конфліктів у всіх регіонах планети країни всіляко намагаються посилити свої армії. Наприклад, при 143-мільйонному населенні загальна чисельність Збройних сил Росії сягає двох млн осіб. Білорусь при чисельності населення всього 9,5 млн. осіб містить армію в 62 тис. осіб.

Згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу, США традиційно є лідером вливання в оборонний комплекс, і хоча їх армія становить лише 1,5 млн чоловік, на озброєнні американських військових знаходяться самі передові розробки. Що стосується фінансування армії, то в США цей показник дорівнює 636,3 млрд дол., у Китаї - 78 млрд дол., у Великобританії - 58,3 млрд дол., у Німеччині - 45,6 млрд дол, в Росії - 41 млрд дол., а в Україні - 12,5 млрд дол.


"Ми є сусідами країн блоку НАТО; США розміщують системи ПРО в найближчих країнах. Територіальні претензії Румунії до українських земель Бессарабії також потенційно небезпечні. А Україна зменшує кількість військовослужбовців і при цьому збирається підвищувати боєздатність країни", - заявляє політик.

"Бути військовим - почесна професія і благородне покликання. Я ставлюся з величезною повагою до людей у погонах, до тих, хто забезпечує життєдіяльність українських військ. Але як же прикро, що в нашій країні військові не тільки забезпечені в рази гірше за своїх колег з інших країн, але і на догоду миттєвим інтересам можновладців стають непотрібними власній Батьківщині", - підсумував лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.