ua en ru

Україна вимагає від РФ роз'яснити позицію щодо готовності до саміту "нормандської четвірки"

Україна вимагає від РФ роз'яснити позицію щодо готовності до саміту "нормандської четвірки" Фото: Міністерство закордонних справ України (facebook.com/UkraineMFA)

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії роз'яснення щодо заяви російського міністра МЗС Андрія Руденка про перспективи проведення чергового саміту глав держав у нормандському форматі. Його слова ставлять під сумнів налаштованість РФ врегулювати конфлікт.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

У МЗС України не виключають, що заява Андрія Руденка є чітким сигналом, що Кремль принципово не зацікавлений у проведенні саміту.

Перебуваючи з робочим візитом в Австрії, президент Володимир Зеленський заявив, що "всі лідери, наскільки мені відомо, підтверджують готовність до зустрічі".

Представник МЗС РФ Руденко в коментарі російським ЗМІ сказав, що це не так. "Я скажу, що це неправда. І на переговорах радників і політрадників в Берліні минулої п'ятниці Дмитро Козак чітко сказав, що підстав для проведення нового саміту поки немає", - сказав Руденко.

У МЗС України відзначають, що Зеленський говорив не про конкретну дату проведення наступного саміту, "а про принципову готовність його учасників зустрітися".

Нагадаємо, в Берліні радники "нормандської четвірки" домовилися, що Червоний Хрест отримає доступ до українських полонених на окупованому Донбасі. Як уточнив глава Офісу президента України, гуманітарна організація має до кінця вересня отримати такий доступ.

Крім того, російська сторона стверджує, що представники Києва взяли зобов'язання змінити постанову Верховної ради про місцеві вибори. Віце-прем'єр Олексій Резніков зазначає, що нічого не обіцяли в Берліні на цей рахунок.