ua en ru

Україна вимагає від РФ інформації щодо направлених у Донецьк слідчих по вбивству Захарченка

Україна вимагає від РФ інформації щодо направлених у Донецьк слідчих по вбивству Захарченка Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua)

Геращенко наголосила, що такі дії РФ є грубим порушенням українського законодавства

Українська сторона у контактній групі в Мінську вимагає від Російської Федерації інформації щодо направлених в окупований Донецьк слідчих по справі щодо вбивства ватажка так званої "Донецької народної республіки" Олександра Захарченка. Про це у Facebook повідомила представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ, перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

За словами Геращенко, все, що сьогодні відбувалося у Мінську, "тільки закріплює в думці, що вбивство ватажка бойовиків в Донецьку було сплановано його кураторами з Москви, або ж це були кримінальні рейдерські розборки між самими терористами".

"Українська сторона поставила вимогу РФ негайно надати повну інформацію відносно фактів і заяв, що з’явилися в ЗМІ, що російська сторона направила на окупований Донбас якихось слідчих розслідувати вбивство ватажка бойовиків", - написала Геращенко.

Вона також наголосила, що такі дії РФ є грубим порушенням українського законодавства, оскільки на українській території слідчі дії можуть вести тільки українські слідчі органи, або ж з дозволу відповідних структур, але Україна не надавала РФ такого дозволу.

Крім того, Геращенко додала, що це також є й порушенням Кримінального кодексу РФ, оскільки він передбачає, що слідчі органи можуть працювати тільки на тереторії РФ.

"Фактично, це визнання окупації РФ Донбасу, якщо там шастають вже не лише військові, фсбшники, потіряшки, але й слідчі", - наголосила вона.

Геращенко зазначила, що РФ категорично відмовилася надати ОБСЄ і Україні будь-яку інформацію про такі слідчі групи.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що спостерігачам місії ОБСЄ відмовили у доступі до інформації про постраждалих від вибуху в Донецьку 31 серпня 2018 року, в результаті якого загинув ватажок так званої "Донецької народної респубили" Олександр Захарченко.

Зазначимо, сьогодні у Мінську проходить засідання контактної групи по Донбасу.