ua en ru

Україна стала посередником між ЄС та Африкою в постачаннях зброї, - OCCRP

Україна стала посередником між ЄС та Африкою в постачаннях зброї, - OCCRP Фото: зброя (facebook.com/ato news)

В основі експортних угод лежить лазівка в законах України

Європейські виробники постачають зброю в Африку і Близький Схід, використовуючи оборонні підприємства України в якості посередників. Про це повідомляє Проект з розслідування організованої злочинності та корупції (OCCRP) з посиланням на документи, що потрапили в його розпорядження.

"Документи, отримані OCCRP, свідчать, що влада і компанії України зробили себе ключовою ланкою в мережі, яка постачає озброєння радянського зразка з Європи в Африку та Близький Схід. Багато з цих видів зброї походять з країн, які є членами ЄС", - йдеться в документі.

Проект навів приклад в якому військовий транспорт вартістю не менш 4,1 млн доларів, був куплений в Польщі, а потім частинами відправлений в Україну. Після цього 45 машин зі всієї партії були переправлені в Східну Африку через Об'єднані Арабські Емірати.

Також, згідно з повідомленням, в 2015 і 2016 роках український державний експортер озброєнь "Укрінмаш" підписав угоди з клієнтами в Уганді і Бурунді про продаж 59 амфібійних броньованих патрульних транспортних засобів.

В документі йдеться про участь у незаконній торгівлі зброєю приватної української компанії "Техимпекс", яка ремонтує, модернізує і реалізує військову техніку, а також пов'язаної з нею британської компанії S-Profit.

Як наголошується, компанії обходять ембарго ЄС на продаж зброї Судану і Південному Судану.

"В основі експортної угоди лежить лазівка в законах України, яка дозволяє видалити джерела і призначення зброї, що пересувається по світу, з документів", - відзначають в OCCRP.

Нагадаємо, раніше міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що Україна незаконно поставила Південному Судану тисячі кулеметів, мінометів, гранатометів і мільйони боєприпасів.