ua en ru

Україна скоротила за 6 місяців 2014 р. експорт сільгосппродукції в РФ на 31% - до 1 млрд дол

Україна скоротила за 6 місяців 2014 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року експорт сільськогосподарської продукції в Російську Федерацію на 31% - до 1 011,1 млн дол.

Україна скоротила за 6 місяців 2014 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року експорт сільськогосподарської продукції в Російську Федерацію на 31% - до 1 011,1 млн дол. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики і продовольства України Андрій Дикун, передає прес-служба МінАПК.

"Останнім часом у двосторонніх торгово-економічних відносинах з Україною Російська Федерація обрала шлях не взаємовигідного партнерства, а використання торгових бар'єрів, обмежень і заборон щодо українських товарів. Внаслідок чого, за 6 місяців поточного року експорт української сільськогосподарської продукції в РФ склав 1 011,1 млн дол. США і, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, зменшився на 31%. Таким чином, від можливих обмежень Росією українського експорту до кінця року найбільші втрати можуть понести кондитерська, м'ясо-молочна, пиво-безалкогольна, лікеро-горілчана, виноробна галузі", - зазначив Дикун.

У зв'язку з цим він зазначив, що така політика Росії негативно вплине і на російського споживача.

Дикун також повідомив, що в той час як спостерігається тенденція скорочення експорту до Росії, збільшуються поставки української продукції в інші країни. Так, основними експортерами української продукції є країни ЄС та Азії, які експортують більше 33% і 32% відповідно.

Заступник міністра додав, що за підсумками січня-червня 2014 року порівняно з аналогічним періодом 2013 року, експорт української продукції аграрного сектора збільшився на 344,6 млн дол. і склав 7 906,2 млн дол., а це більше 27% від загального експорту всієї держави. Основну масу експорту становили зернові культури - понад 37% і масло - 25%.