ua en ru

Україна узгодила з Угорщиною шляхи врегулювання "мовного питання"

Україна узгодила з Угорщиною шляхи врегулювання "мовного питання" Фото: зустріч Боднара із комісаром ОБСЄ та угорською громадою (twitter.com/vasylbodnar)

Україна та Угорщина також домовились про спільний прикордонний контроль

Україна під час переговорів із представниками Угорщини домовилась про шляхи врегулювання питання мов нацменшин на Закарпатті. Про це за результатами зустрічі в Ужгороді із Верховним комісаром ОБСЄ з питань нацменшин Ламберто Заньєром повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"З обережним оптимізмом можна сказати, що тривалі переговори з угорською стороною завершилися узгодженням ключових позицій: про шляхи врегулювання "мовного питання", започаткування спільного прикордонного контролю, розвиток прикордонної інфраструктури. Крок по кроку до нормальності", - написав Боднар після переговорів у своєму Twitter.

Нагадаємо, зустріч із Ламберто Заньером, яка відбулась у четвер, 7 лютого, була викликана нещодавніми провокаціями в Ужгороді. Так, 4 лютого 2018 року в Ужгороді в приміщенні Закарпатського товариства угорців невідомі розбили вікно, ймовірно, коктейлем Молотова, у результаті чого відбулося задимлення. Після цього у Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що напад на будівлю Товариства угорської культури Закарпаття свідчить на користь ініціативи угорської влади про присутність спостерігачів ОБСЄ на Закарпатті.

Додамо, що 7 лютого також Кабінет міністрів України прийняв розпорядження, згідно з яким розпорядився в Ужгороді створити представництво Міністерства закордонних справ.

Відносини Угорщини з Україною загострилися після ухвалення Верховною Радою у вересні 2017 року закону "Про освіту", згідно з яким навчання у школах нацменшин на території України має проводитись державною мовою.