ua en ru

Україна схиляється до створення газотранспортного консорціуму з Росією, - експерти

Україна схиляється до створення газотранспортного консорціуму з Росією. На думку експертів, повідомляє видання "Комерсант-Україна", затягування вирішення газового питання призвело до нерозв'язаних проблем "Нафтогазу", а допомоги від Європи країна так і не дочекалася. Тим часом дані ЄС обіцянки гальмують підписання нових газових угод з Росією. У Міненерго відкрито висловлюють невдоволення європейськими партнерами. Це має прискорити створення консорціуму, відзначають експерти.
Вчора заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Володимир Макуха заявив виданню, що, на жаль, країни Євросоюзу не виконують дані Україні обіцянки, і це негативно позначається на Україні. "Приєднавшись до Енергетичного співтовариства в лютому поточного року, Київ розраховував не тільки на те, що Євросоюз підтримає нас в питаннях гармонізації нашого енергетичного законодавства з європейським, але й на те, що країни ЄС нададуть допомогу в питанні енергобезпеки України, однак цього не відбулося",- сказав Макуха.
Минулої неділі посол Росії в Україні Михайло Зурабов повідомив, що нові двосторонні газові домовленості будуть не просто угодами між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", а міжурядовими угодами. Проте їх підписання поки стикається з серйозною перешкодою. Минулого тижня спікер ради федерації РФ Валентина Матвієнко під час візиту в Київ заявила, що цьому заважає участь України в Європейській енергетичній хартії, а також те, що Київ ратифікував другий енергопакет. Україна повинна буде укласти новий договір з вже існуючими міжурядовими. Тим не менш, Михайло Зурабов заявив, що угоди можуть бути підписані до кінця грудня.
Ратифікувати другий енергопакет вирішив ще Президент Віктор Ющенко. "Це було помилкове рішення, оскільки ми не отримали жодної допомоги від країн Євросоюзу і, на жаль, втратили час для переговорів з Росією",- говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський. В результаті Росія побудувала обхідний газопровід Nord Stream, і обсяг транзиту газу через територію України в наступному році може знизитися на 10 млрд кубометрів.
Зараз функції транзиту і постачань газу об'єднані в рамках "Нафтогазу". Москва раніше неодноразово давала зрозуміти, що у разі створення консорціуму на базі української ГТС можуть бути знижені ціни на газ і отримані гарантії завантаження трубопроводу. "Формально те, що "Газпром" одночасно буде поставляти нам газ і увійде до складу засновників консорціуму, може бути сприйнято європейською стороною як порушення вимог другого енергопакету",- зазначило високопоставлене джерело видання в українському Міненерго.