ua en ru

Україна сьогодні відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Україна сьогодні відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Фото: День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

У Києві та інших містах пройдуть різні заходи до 71-ї річниці Перемоги над нацизмом

Верховна Рада України у 2015 році прийняла закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", який встановив 8 травня Днем пам'яті і примирення, а замість радянського свята "Перемоги" був встановлений День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який щорічно відзначатиметься 9 травня.

Так, з минулого року країна почала нову традицію святкування Дня Перемоги. Меморіальні заходи до Дня Перемоги відрізняються від радянського зразка, зокрема акцент робиться не на святкування, а на вшанування жертв Другої світової війни.


Символом Дня пам'яті і примирення і Дня Перемоги став червоний мак, а гаслом – "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо".

Таким чином, у 2016 році офіційно це свято в Україні відзначається вперше.

Відповідно до планом заходів у Києві, 9 травня урочисті заходи розпочнуться о 9:00 з церемонії покладання квітів до Могили Невідомого Солдата на Пагорбі Слави за участю президента України.

9:15 стартує акція "Пам'ятаємо - перемагаємо!", в рамках якої відбудеться урочистий марш військових духових оркестрів Збройних сил України, Генштабу, Міністерства внутрішніх справ, Прикордонних військ, Військово-морського флоту від Площі Слави до Майдану Незалежності.

З 10:00 до 12:00 анонсований концерт патріотичної пісні та дефіле військових духових оркестрів ВСУ, МВС, Національної гвардії, ВМФ, Прикордонних військ на Майдані Незалежності.

З 19:00 до 21:00 на головній площі столиці відбудеться концерт Національного академічного духового оркестру за участю зірок оперної сцени.

Крім того, протягом дня Перемоги у центрі Києва будуть проводити майстер-класи та флешмоби.