ua en ru

Україна сьогодні не зможе сповідувати політику багатовекторності, - Л.Кучма

Сьогодні Україна не зможе сповідувати політику багатовекторності. Таку думку висловив екс-Президент України Леонід Кучма, відповідаючи на питання, чи доцільно Україні вступати в Митний союз з Росією.

"Ви подивіться, що ми поставляємо до ЄС, і що ми поставляємо до Росії. Тим більше, що в останній рік значно зріс товарообіг з Росією. Я не хочу давати своїх однозначних передбачень, давайте все зважимо... Якщо в нашому машинобудуванні все від "А до Я" не затребуване в Європі, вони хочуть сюди поставляти, то куди нам з ними співпрацювати? Росія перекриє кордони, а вона обов'язково зробить загороджувальні кордони, якщо ми будемо в зоні вільної торгівлі з ЄС. Так що тут треба дивитися з економічної, і з політичної точки зору", - сказав Л.Кучма.

При цьому він не заперечує вибір ЄС. За його словами, цей пріоритет має бути, але Україна має йти в Європу не з простягнутою рукою.

"Але вони нас там не бачать, у них своїх проблем достатньо... Сьогодні нам не вдасться балансувати між молотом і наковальнею, як це було під час мого президентства", - відзначив екс-Президент.

Також Л.Кучма вважає Росію серйозним гравцем на міжнародній арені, і "Україна має це враховувати". "Бути з ЄС і бути з Росією - так сьогодні не вийде. Нас примусять обов'язково зробити вибір, але він має бути абсолютно усвідомленим. А не під тиском політичних сил і одномоментних рішень", - сказав Л.Кучма.