ua en ru

Україна самостійно не може впоратися з виготовленням ядерних боєприпасів, - радник Порошенка

Україна самостійно не може впоратися з виготовленням ядерних боєприпасів. Про це у статті "Дзеркало тижня" заявив радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень при президентові України, доктор технічних наук, професор, академік НАН України Володимир Горбулін.

"Сьогодні Україна не в змозі самостійно вирішити швидко технологічні проблеми, що стоять на шляху розробки і виготовлення військових ядерних боєприпасів. І це обумовлюється об'єктивними факторами. У першу чергу це стосується ядерної "начинки", для виготовлення якої потрібен або уран із збагаченням по 235U не менш ніж 80% (а для ефективного заряду - не менше 90-95%) або "збройовий" плутоній, у якому частина 239Pu становить не менше ніж 90%. Таких матеріалів у нас немає", - зазначив він.

Радник Президент також підкреслив, що "Україна статусу ядерної держави як такої ніколи і не втрачала".

"Україна володіє потужною ядерною енергетикою і промисловістю, має і розвиває окремі технологічні "переділи" (елементи) ядерно-паливного циклу (ЯПЦ), крім "чутливих" - ізотопного збагачення урану та переробки відпрацьованого ядерного палива", - заявив він.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна виконує мінські угоди і паралельно нарощує бойовий потенціал.