ua en ru

Україна з 2009 р. заплатила РФ 50 млрд дол. за газ, - Яценюк

Україна з 2009 р. заплатила "Газпрому" 50 млрд долл. за газ. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час свого виступу в Верховній Раді України

Україна з 2009 р. заплатила "Газпрому" 50 млрд долл. за газ. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час свого виступу в Верховній Раді України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна є третім найбільшим ринком "Газпрому", перед нами Німеччина і Туреччина. Загалом Україна заплатила "Газпрому" починаючи з 2009 р. з врахуванням платежів як від "Нафтогазу", так і реального сектору економіки - 50 млрд долл. Україна є третім найбільшим ринком "Газпрому". Вдумайтесь. Тому всі ці заяви Росії, що вони нам помагають, не відповідають дійсності! "Росія отримала від України таку суму коштів. Ми вважаємо, що в цій сумі є переплати. І ми будемо вимагати від "Газпрому" ці переплати", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, вчора Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала позов до Арбітражного інституту при Торговій палаті Стокгольма.

"Компанія вимагає встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який ВАТ "Газпром" поставляє в Україну", - говорилося в повідомленні.

Також у позові міститься вимога стягнути з "Газпрому" переплату за газ, який російський монополіст постачав "Нафтогазу" з 2010 р. За оцінками української компанії така переплата становить 6 млрд дол.

Зазначимо, раніше "Газпром" подав на "Нафтогаз" в Стокгольмський арбітраж позов про стягнення боргу 4,5 млрд дол.