ua en ru

Україна, РФ і Казахстан до 2020 р. вийдуть на перше місце з експорту пшениці, обігнавши США, - ООН

Спільний об'єм експорту пшениці Україні, Російській Федерації та Казахстану в найближчі 10 років складе приблизно 33% світового. Це майже в 2 рази більше прогнозованого обсягу експорту поточного лідера - США (17,7%). Про це йдеться в спільному огляді перспектив сільського господарства Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) і Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO) Організації об'єднаних націй (ООН).
За даними аналітиків, в 2001-2010 рр.. частка експорту США становила 25,1%, в той час, як Україна, РФ і Казахстану - 18,3%
"До 2020 р. експорт пшениці з Росії, згідно з прогнозами, буде трохи нижче американського експорту. При цьому загальний обсяг експорту РУК (Росії, Україні і Казахстану), як очікується, майже в два рази перевищить рівень США. У той час, як експорт із США, згідно з прогнозами, скоротиться на 2,7 млн т (зниження частки експорту на 7,4 процентних пункту в порівнянні з середнім за 2001-2010 рр..), частка експорту РУК за прогнозами, збільшиться на 11,8 п.п. , при цьому експорт збільшився на 22,3 млн тонн. Також прогнозується за цей період зменшення частки ринку інших великих експортерів пшениці, як Аргентина, Австралія, Канада і ЄС ", - говориться в огляді.
У ньому наголошується, що такий прогноз зростання експорту обумовлене поліпшенням виробництва, пов'язаний із зростанням великих вертикально-інтегрованих господарств, які активно використовують нові агрономічні та управлінські прийоми.
На думку аналітиків, зростання обсягів виробництва та експорту в РУК має поліпшити глобальну продовольчу безпеку в середньостроковій перспективі.
"Низька якість харчової пшениці в даний час не проблема, завдяки сформованій практиці використання імпортерами харчових добавок, які дозволяють пекти хліб з неякісного зерна. Тим не менш, зростаюче значення РУК як великого світового експортера пшениці може бути складно несподіваними перебоями в енергопостачанні. Історично склалося, що виробництво в регіоні постраждало від зміни врожайності, обумовленого раптовою зміною кліматичних умов. Така невизначеність часто ускладнюється введенням обмежень на експорт або іншими політичними заходами, спрямованими на захист внутрішнього ринку", - підкреслюється в огляді.
Нагадаємо, за прогнозами FAO, експорт пшениці в Україну в 2011-2012 маркетинговому році може збільшитися в 2,2 рази, склавши 8 млн тонн. Це стало можливим після вступу 4 червня в силу постанови Кабміну про скасування квот на експорт зернових.