ua en ru

Україна розраховує повернути собі 11 млрд куб. м газу "Росукренерго"

Україна розраховує повернути собі 11 млрд куб. м газу компанії "Росукренерго", яка раніше виступала посередником між НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпромом".

Україна розраховує повернути собі 11 млрд куб. м газу компанії "Росукренерго", яка раніше виступала посередником між НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпромом". Про це на прес-конференції у Києві заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні це питання (з "Росукренерго", - ред.) розглядає прокуратура. Ми відпрацьовуємо це питання і ми вважаємо, що 11 млрд кубометрів газу повинні бути повернуті в Україну. Генпрокуратура збирає інформацію", - заявив Продан.

"Прокуратура робить свою справу. Ми також готуємося. Ми зараз опрацьовуємо, яким шляхом піти", - додав міністр.

Він не сказав, коли справу може бути завершено, зазначивши, що матеріали будуть готуватися ще протягом місяця.

Нагадаємо, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" у грудні 2010 - лютому 2011 рр. повернула компанії "Росукренерго" (Швейцарія) близько 11 млрд куб м газу з 12,1 млрд.

Співвласник "Росукренерго" був Дмитро Фірташ, засновник холдингу Group DF. Фірташ зараз перебуває під домашнім арештом у Відні (Австрія), де був затриманий в рамках розслідування ФБР США за підозрою в причетності до створення організованої злочинної групи.

Стокгольмська торгова палата 8 червня 2010 р. зобов'язала НАК "Нафтогаз України" повернути компанії "Росукренерго" 12,1 млрд куб. м газу.

Конфлікт навколо спірних обсягів газу виник на початку 2009 р. "Нафтогаз" за розпорядженням тодішнього українського прем'єра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд куб. м газу, що належали "Росукренерго". Підставою стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі 1,7 млрд дол, який "Нафтогазу" перевідступив "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і "Росукренерго".

8 жовтня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що для нормального проходження найближчої зими Україні не вистачає близько 5 млрд куб. м газу.