ua en ru

Україна розраховує отримати гарантії транспортування російської нафти і газу, - Янукович

Україна розраховує отримати гарантії транспортування через її територію російської нафти і газу. Про це Президент України Віктор Янукович повідомив журналістам в Нью-Йорку, передає прес-служба Президента.

Янукович зазначив, що під час робочого візиту в РФ 24 вересня ц.р. планує обговорити актуальні питання двосторонніх відносин, зокрема питання ціни на газ і можливості прийняття пропозиції України щодо модернізації української газотранспортної системи (ГТС).

"У нас йде постійний діалог з Росією. Ця чергова зустріч буде, безумовно, присвячена цим питанням", - сказав Президент.

За його словами, мова йде про об'єднання зусиль України і Росії щодо поставок енергоносіїв у Європу, а також про можливості України отримати певні гарантії транспортування через її територію російської нафти і газу.

"І вічне питання - це ціни. Як нам будувати на майбутнє ці партнерські відносини. Ми приречені шукати відповіді на ці питання разом", - підкреслив Президент.

Глава держави також відзначив, що в таких питаннях, як розвиток, модернізація або будівництво нових шляхів постачань енергоносіїв, переговори повинні проводитися як за участю країн-власників цих ресурсів (Росії, країн Каспійського басейну і Середньої Азії), так і споживачів - країн Європи.

"Це також наш партнер, з яким ми повинні мати ці взаємини, враховуючи велику зацікавленість і Європи, і України, і Росії в стабільності цих поставок", - сказав Президент.

Раніше у вересні ц.р. Янукович запропонував модернізувати українську ГТС без будівництва "Південного потоку". За його словами, мова йде фактично про будівництво "Південного потоку" по суші, по українській території. "Ми пропонуємо гнучкий підхід без будівництва "Південного потоку". "Південний потік" повинен пройти по півдню України, по суші", - сказав Янукович. Глава держави зазначив, що морський проект оцінюється в 25 млрд євро. "А ми пропонуємо в 5 разів дешевше", - сказав він.