ua en ru

Україна залучила 85 млн дол. китайських інвестицій на модернізацію шахти ім. Мельникова

ВАТ "Лисичанськвугілля" і Науково-технічна корпорація "Тяньді" 21 лютого 2012 р. у Пекіні (Китайська Народна Республіка) підписали договір щодо реалізації пілотного проекту модернізації шахти ім. Д.Ф. Мельникова (Луганська область) на суму 85 млн доларів за рахунок кредитних коштів Державного банку розвитку КНР. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Як йдеться у повідомленні, таким чином, розпочато реалізацію пілотного проекту в рамках домовленостей між Президентом України Віктором Януковичем та Головою КНР Ху Цзіньтао щодо залучення інвестицій для оновлення і технічного переоснащення вітчизняної вугільної промисловості. За результатами державного візиту Президента України до КНР у вересні 2010 р. було підписано угоду щодо фінансового співробітництва, положеннями якої зафіксовано готовність китайської сторони виділити до 1 млрд дол. на модернізацію українського вугледобувного комплексу.

Підписання контракту між ВАТ "Лисичанськвугілля" і Науково-технічною корпорацією "Тяньді" відбулося в рамках робочої поїздки представників Міненерговугілля до Китайської Народної Республіки.

Також, на виконання завдання Міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойка, представники Міненерговугілля ознайомилися з досвідом китайських колег щодо використання вугілля в якості виробництва альтернативних видів палива, зокрема водовугільного палива та газифікації вугілля.

Завдяки досягнутим домовленостям вже в квітні 2012 р. перша партія обладнання надійде на шахту "ім. Д. Ф. Мельникова". Китайським обладнанням передбачається оснастити 3 нові лави.

Реалізація пілотного проекту дозволить шахті вже найближчим часом (близько 1,5 року) наростити видобуток вугілля до 1 млн т.

Нагадаємо, під час візиту до України Голови КНР Ху Цзіньтао 20 червня 2011 р. була підписана угода між ВАТ "Лисичанськвугілля" та Науково-технологічною компанією "Тяньді" про технічне переоснащення і модернізацію шахти ім. Д.Ф.Мельникова (ВАТ "Лисичанськвугілля").

Підписання цієї угоди стало основою для втілення пілотного проекту, що є наступним кроком на шляху до реалізації Рамкової угоди, а також отримання можливості фінансування Китаєм модернізації та будівництва нових шахт у розмірі до 1 млрд дол. США щорічно.