ua en ru

Україна залучила 250 млн доларів на будівництво ЦСВЯП

Україна залучила 250 млн доларів на будівництво ЦСВЯП Фото: Україна отримає 250 млн доларів на будівництво ЦСВЯП (Мінфін)

Кредит надано на 20 років і гарантований урядом

ДП "НАЕК "Енергоатом", Корпорація зарубіжних приватних інвестицій (OPIC) і Central Storage Safety Project Trust підписали угоду про залучення 250 млн доларів на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Україна залучила 250 млн доларів на будівництво ЦСВЯПУкраїна залучила 250 млн доларів на будівництво ЦСВЯПУкраїна залучила 250 млн доларів на будівництво ЦСВЯП

Фото: "Енергоатом" залучив 250 млн доларів

Як повідомляється, сторони підписали низку угод, що забезпечують фінансування проекту для розробки і довгострокового будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з трьох атомних електростанцій (Рівненській, Хмельницькій та Південноукраїнській), на відведеній ділянці Чорнобильської зони відчуження Зокрема, кошти підуть на поставку контейнерів для зберігання і транспортування відпрацьованого ядерного палива та іншого обладнання, яке буде надано американською компанією Holtec International.

За сприяння Міністерства фінансів України фінансова установа уряду США OPIC застрахує політичні ризики ("BOC Coverage") за вказаним кредитом. У свою чергу, держава гарантує виконання боргових зобов'язань за наданого 20-річного амортизаційного кредиту.

"Завдяки будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива ми залучаємо інвестиції розміром в чверть мільярда доларів США в нашу економіку. Успішність проекту стане стимулом для початку інших проектів OPIC в Україні та підвищить конкурентоспроможність України як високорозвиненої технологічної держави ", - зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Нагадаємо, раніше уряд схвалив виділення держгарантій за кредитом "Енергоатому" на 250 млн доларів.