ua en ru

Україна призупинила євроінтеграцію через необ'єктивність ЄС щодо питання Тимошенко, - нардеп від ПР

Україна призупинила євроінтеграційні процеси, оскільки її європейські партнери не проявили об'єктивності та поставили на чільне місце інтереси екс-прем'єра Юлії Тимошенко, не помічаючи інтересів мільйонів звичайних громадян України, які можуть постраждати від поспішного рішення створити зону вільної торгівлі з ЄС. Про це заявив народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Віктор Тихонов, коментуючи рішення Уряду про призупинення європейської інтеграції.

"На жаль, Україна поки не домовилася з нашими європейськими партнерами. Вони сприймають європейську інтеграцію як вулицю з одностороннім рухом - ми виконуємо всі їх вимоги, а вони нічого не пропонують натомість", - сказав Тихонов.

"Ми за дуже короткий період на високій швидкості пройшли велику дистанцію, провели багато важливих для країни реформ. Ми вирішили все, про що домовлялися з європейцями, крім питання Юлії Тимошенко. І європейці продовжують нам читати нотації, що треба випустити злочинницю з в'язниці за будь-яку ціну і не хочуть вести діалог про компенсації втрат економіки України внаслідок відкриття ринків для європейських товарів і переходу на нові європейські стандарти", - додав він.

"Ми повинні чітко розуміти всі плюси і мінуси, які отримаємо від зони вільної торгівлі з ЄС. У короткостроковій перспективі мінусів для нашої економіки значно більше, ніж плюсів. У довгостроковій перспективі ЗВТ з ЄС дасть нашій економіці зростання і додаткові можливості розвитку. Але це буде не раніше, ніж через 3-5 років. А нам треба думати, як ми проживемо сьогоднішній день: будуть робочі місця, буде чим платити зарплати і пенсії. І поки що відповідь на це питання туманний, як і обіцянки наших європейських партнерів подумати над компенсаціями", - зазначив Тихонов.

За його словами, Україна не має права допустити різкого падіння надходжень до бюджету і рівня доходів громадян.

"Плюсів від європейської інтеграції ми поки що не відчуваємо, але вже несемо прямі збитки від того, що торгово-економічні відносини з іншим нашим найважливішим партнером - Росією - розбалансовані. Нам потрібно час, щоб відновити довіру і повернути баланс в наші відносини. Не варто забувати, що ми платимо найвищу ціну за газ в Європі завдяки Юлії Тимошенко. І це в умовах глобальної кризи і погіршення світової кон'юнктури", - додав політик.

"Ми не хочемо бути в ЄС "бідним родичем", постійно выпрашивающим допомогу в Брюсселі. Жебраків ніде не люблять і не поважають. Ми сподіваємося на те, що двері Євросоюзу для багатої і процвітаючої України будуть завжди відкриті. Ми сподіваємося на розуміння ситуації в Україні з боку ЄС, справедливу, об'єктивну оцінку і на позитивну реакцію на наше рішення", - підсумував Тихонов.