ua en ru

Україна візьме участь у створенні колайдера важких іонів NICA, - Держінформнауки

Україна візьме участь у створенні колайдера важких іонів NICA. 

Україна візьме участь у створенні колайдера важких іонів NICA. Про це повідомляє прес-служба Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації.

У РФ у м. Дубна сьогодні відбулася міжнародна нарада Повноважних Представників урядів держав-членів Об'єднаного інституту ядерних досліджень (ОІЯД) за темою "Перспективи співпраці мега-сайєнс проекту NICA", в якій взяли участь представники України, Росії, Німеччини, ПАР, Болгарії та Білорусії.

За результатами наради було підписано протокол про наміри брати участь у створенні колайдера важких іонів NICA.

З огляду на те, що проект "Комплекс NICA" є світовим лідером в галузі досліджень з фізики важких ядер високих енергій і вже більше 300 вчених з 70 інститутів 32 країн беруть участь у його підготовці, участь України в проекті NICA дозволить українським вченим проводити фундаментальні дослідження, здійснення яких заблоковано в інших прискорювальних центрах світу.

Приєднання України до проекту NICA дозволить залучити високотехнологічні галузі промисловості країни до реалізації проекту, отримати додаткові замовлення на створення високотехнологічної продукції та посприяє відродженню галузі мікроелектроніки.

Коллайдер NICA (Nuclotron-based Ion Collider fAcility) створюється в Об'єднаному інституті ядерних досліджень на базі надпровідного прискорювача нуклотрона. Коллайдер буде вивчати перехід ядерної матерії при екстремальних умовах у новий стан, названий кварк-глюонною матерією. Його запуск планується на 2017 р.

Цей проект входить до числа шести великих науково-дослідних проектів класу mega-science. У прискорювачі будуть стикатися пучки ядер золота, розігнані назустріч один одному до енергій 5,5 гігаелектронвольт на нуклон.