ua en ru

Україна запропонує МВФ нову формулу розрахунку ціни на газ, - Reuters

Україна запропонує МВФ нову формулу розрахунку ціни на газ, - Reuters Фото: Міжнародний валютний фонд (flickr.com/Jamille Wilson)

Україна запропонує залишити ціни на газ на колишньому рівні, щоб уникнути "соціального колапсу"

Україна наступного тижня запропонує Міжнародному валютному фонду нову формулу розрахунку ціни на газ, яка залишить тарифи без змін до липня 2018 року в спробі уникнути "соціального колапсу", передає Reuters з посиланням на обізнані джерела.

"Другий варіант - сказати, що ми можемо жити без МВФ. Що українці коштують більше, ніж МВФ, не дбати про співпрацю і прийняти політичне рішення, затвердити формулу і все", - повідомило джерело на умовах анонімності.

Наголошується, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв не підвищувати ціни цієї осені, але схвалена МВФ формула ціноутворення передбачає подорожчання до більш ніж 8000 гривень за тисячу кубометрів.

"Якщо буде ціна у 8 032 гривень, це буде соціальний колапс", - додало джерело.

У той же час повідомляється, що Міністерство фінансів України поки не надало коментарів з цього приводу. За даними Reuters, нова пропозиція передбачає зростання ціни на газ на 4,8%, а не на 17,7%, які вимагає поточна угода.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна наступного тижня обговорить з МВФ ціни на газ для населення. Участь у переговорах від України візьме міністр фінансів Олександр Данилюк.