ua en ru

Україна не піде на пропозицію "Газпрому" щодо транзиту до 15 млрд кубометрів газу в рік

Україна не піде на пропозицію "Газпрому" щодо транзиту до 15 млрд кубометрів газу в рік Фото: ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

Така пропозиція економічно не вигідна для України

Україна не погодиться на пропозицію російського "Газпрому" про транзит 10-15 млрд куб. м газу в рік через газотранспортну систему (ГТС). Про це в середу, 11 квітня, заявив журналістам міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик, передає кореспондент РБК-Украина.

"Заяви Міллера (глава правління "Газпрому" Олексій Міллер, - ред.), що вони залишать 10-15 млрд кубометрів і будуть прокачувати їх через Україну... Наша країна не піде на такі обсяги. Для України це невигідно... При обсязі транзиту близько 40 млрд кубометрів - економічні показники такі ж, як у "Північного потоку". При збільшенні обсягу понад 40 млрд кубометрів - транспортування через ГТС України економічно вигідніше, ніж через "Північний потік", - сказав він.

Також Насалик додав, що в такому разі проект української ГТС для європейців економніший.

Нагадаємо, як повідомив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв Припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці країни в розмірі 3,5 млрд доларів.

Раніше повідомлялося, що "Газпром" може зберегти транзит газу через Україну в обсязі 10-15 мільярдів кубометрів на рік. Однак, як заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, для цього "українська сторона повинна довести економічну доцільність нового контракту на транзит".

Відзначимо, в кінці березня повідомлялося, що "Газпром" відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо "Нафтогаз України" про виплату 2,56 млрд доларів.

"Нафтогаз" в свою чергу заявив, що починає процедуру примусового виконання рішення в Європі і готує новий позов з вимогою компенсувати збитки, завдані невиконанням рішень арбітражу з боку "Газпрому". За кожен день прострочення, починаючи з 1 березня, "Газпром" буде повинен заплатити пеню в 526 тис. доларів.