ua en ru

Україна отримає напрацювання Shell за проектом видобутку сланцевого газу на сході країни

Україна отримає напрацювання Shell за проектом видобутку сланцевого газу на сході країни Фото: Shell

Не зважаючи на те, що Shell вклала значні кошти не отримавши результату, повернення інвестицій компанії не передбачено

Україна отримає напрацювання Shell за проектом видобутку сланцевого газу на сході країни. Про це в інтерв'ю УНІАН розповів голова правління Національної акціонерної компанії "Надра України" Ярослав Климович.

Климович зазначив, що реально працювала і вкладала кошти в проекти по видобутку нетрадиційних вуглеводнів в Україні компанія Shell, яка підписала угоду про розподіл продукції з підприємством "Надра Юзівська" на розробку нетрадиційних вуглеводнів на сході України. Відповідно до одного з пунктів угоди, всі права і обов'язки Shell, після виходу компанії з проекту, переходять до ТОВ "Надра Юзівська".

"Shell витрачено значні кошти на розробку цього проекту, вкладено кошти на проведення розвідувальних робіт, переобробку, переінтерпритацію. Були закуплені труби, інше технічне обладнання. На превеликий жаль в червні Shell повідомив нас і державу про вихід з цього проекту. Після цього в проекті залишається два учасника - держава і "Надра Юзівська", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, не зважаючи на те, що Shell вклала значні кошти не отримавши результату, повернення інвестицій компанії не передбачено.

"Shell скористався пунктом УРП, в якому передбачений довготривалий форс-мажор. Для врегулювання питання виходу Shell ми запропонували компанії і державі підписати додаткову угоди до УРП. Нею передбачено врегулювання питання щодо раніше укладених Shell договорів, які були нею підписані по операційній угоді, врегулювання питання щодо матеріалів та геологічної інформації по проекту", - сказав Климович.

Нагадаємо, у червні концерн Shell заявляв про плани вийти зі спільного проекту з українською компанією "Надра Юзівська". Такий намір викликаний тим, що бойові дії заважають освоєнню сланцевих родовищ на Донбасі.