ua en ru

Україна отримала від країн Заходу допомогу на мільярди доларів, - Мінфін

Україна отримала від країн Заходу допомогу на мільярди доларів, - Мінфін Фото: міністр фінансів Сергій Марченко (РБК-Україна, Віталій Носач)

Загальна допомога країн Заходу і міжнародних фінансових організацій Україні становить мільярди доларів. Частина з цих грошей-кредитні кошти, а частина-грантові кошти.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, загальна сума мобілізованої підтримки у вигляді екстреного фінансування від Світового банку складе понад 700 млн доларів. "Минулого тижня ми вже отримали до бюджету країни 350 млн доларів, і вчора (14 березня - ред.) додатково надійшли 91 млн доларів додаткового фінансування від банку", - повідомив міністр.

У рамках пакету Світового банку Україна очікує гарантії від Швеції у розмірі 50 млн доларів, Нідерландів - 89 млн доларів, Австрії - 11 млн доларів. "Тобто, ці країни дають гарантії Світовому банку, і під ці гарантії СБ дає кредит на цю суму. Так само пакет Світового банку передбачає паралельне фінансування від Японії в розмірі 100 млн доларів", - повідомив міністр.

"Крім того, ми ведемо активні переговори з Канадою. Предметом обговорення зараз є прямий двосторонній кредит в 500 млн доларів. Британія - 500 млн доларів, Франція - 300 млн євро, Німеччина - 300 млн євро. І макрофінансова допомога ЄС в 1,2 млрд євро - перший транш 300 млн ми вже отримали і наступні 300 млн євро отримаємо 18 березня. Є ще Європейський інвестиційний банк - 668 млн євро, з цієї суми до бюджету надійшло вже 200 млн. Сукупно у нас сьогодні йдуть переговори про отримання 6 млрд євро. Частина цих коштів вже на наших рахунках", - повідомив міністр.

За його словами, грантові гроші - це окремо. "Їх ми вже отримали - 110 млн євро від Італії, чекаємо від Великобританії 100 млн доларів, від Данії - 22 млн, а також Латвія, Литва, Ісландія - сукупно 12 млн доларів, і від ЄС - 120 млн євро. Всього десь 330-360 млн євро - це те, що не потрібно повертати", - сказав він.

Міністр повідомив, що в України є кредитна підтримка близько 5 млрд євро, плюс гранти 360 млн євро і гарантія від США на випуск облігацій на 1 млрд доларів. "Але, на жаль, поки немає особливого руху по цій гарантії. Ми намагаємося активізувати процес, але вже бачимо, що в нинішніх умовах бажано цю суму збільшити", - додав він.

"Це цифри на поточний момент. Потреби у нас колосальні, по суті, у нас бюджет воєнного часу. Паралельно з цим йдуть двосторонні переговори на вищому рівні, під час яких також обговорюються теми Залучення фінансів", - сказав міністр.