ua en ru

Україна та Польща підпишуть декларацію з гарантіями прав щодо навчання мовою нацменшин

Україна та Польща підпишуть декларацію з гарантіями прав щодо навчання мовою нацменшин Фото: український та польський прапори (voladm.gov.ua)

Україна і Польща провели переговори щодо імплементації закону про освіту

Україна і Польща підпишуть декларацію з гарантіями прав за навчання мовою нацменшин. Про це під час прес-конференції щодо співпраці в питанні вивчення української мови у школах для нацменшин повідомила Міністр нацосвіти Польщі Анна Залевська, передає кореспондент РБК-Україна.

"Була непроста розмова з імплементації закону про освіту. Будемо спільно займатися цим на основі партнерства. Ми взаємно підтвердили ті зобов'язання, що виникають з договорів щодо прав на освіту нацменшин. Наша зустріч була плідною, ми підтвердили дію всіх документів, де записано про гарантії прав нацменшин. Ми вказали, як реалізуються права нацменшин у Польщі, в тому числі для українців. Ми домовилися, що протягом 2-3 днів буде підписано заяву з гарантіями непорушності прав за навчання мовою нацменшин ", - заявила Залевська.

За її словами, освітнє законодавство Польщі будується в залежності від потреб нацменшин. Ці потреби реалізовані або шляхом двомовних шкіл, або за бажанням. Так, національна меншина сама вирішує, що будуть вивчати діти і звертаються з проханням до відповідного міністерства.

Відзначається, що декларація підтверджує право польської меншини вчитися на рідній мові.

"Ми маємо 5 шкіл з польською мовою навчання. Частина предметів там викладається державною мовою вже сьогодні. Ми підтвердимо в декларації, що польські діти зможуть навчатися рідною мовою", - зазначила в свою чергу міністр освіти України Лілія Гриневич.

За її словами, закон передбачає, що незалежно від мови меншин, частина предметів викладається на рідній мові. Це четверта частина закону.

"Зараз тривога польської сторони полягає в тому, що немає до кінця таких гарантій. Декларація ж гарантує право навчатися рідною мовою, як українцям в Польщі, так і полякам в Україні", - зазначила Гриневич.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Угорщина ініціює обговорення реформи освіти в Україні на наступному засіданні ради асоціації з Європейським союзом.