ua en ru

Україна, Польща і Литва підписали техугода про спільну військовій бригаді

Україна, Польща і Литва підписали техугода про спільну військовій бригаді Фото: міністр оборони України Степан Полторак

До складу бригади увійдуть 545 українських військовослужбовців

Сьогодні, 24 липня, у Львові глави оборонних відомств України, Польщі і Литви підписали технічну угоду щодо аспектів функціонування спільної литовсько-польсько-української військової частини "ЛитПолУкрБриг" та її командування. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міноборони України.

"Підписання технічної угоди є фактичним початком функціонування бригади, і вже в найближчі місяці її військові почнуть навчання", - зазначив міністр національної оборони Республіки Польща Томаш Семоняк.

У складі спільної українсько-польсько-литовської військової частини будуть проходити службу 545 українських військовослужбовців. Від Польщі у спільну бригаду увійдуть до двох тисяч чоловік, а від Литви - до 350 військовослужбовців. Згодом чисельність військовослужбовців буде збільшуватися.

За словами Томаша Семоняка, зараз Польща повністю готова до прийому українських та литовських військовослужбовців, які будуть проходити службу у загальній бригаді.

"Для Міністерства оборони України ця подія є дуже знаковою. Впевнений, що розпочате сьогодні справа буде мати гарне продовження, і обмін досвідом та спільні навчання підрозділів будуть проходити системно, планово і успішно", - підкреслив міністр оборони України генерал-лейтенант Степан Полторак.

Після підписання Технічної угоди українська сторона найближчим часом планує провести робочу зустріч спільної тристоронньої координаційної групи з питань функціонування бригади та підготовки командування спільної військової частини.

18 офіцерів, які увійдуть в керівний склад бригади, будуть направлені для проходження служби та навчання у Польщі.

Як повідомлялося раніше, перші навчання литовсько-польсько-української бригади пройдуть восени.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко схвалив створення LitPolUkrBrig в кінці лютого, Литва ратифікувала договір про військовій бригаді в кінці березня, а Президент Польщі схвалив цю ініціативу в травні 2015 р.