ua en ru

Україна, ExxonМobil, Shell і Petrom умовилися підписати угоду про видобуток газу на Скіфській ділянці до кінця місяця

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький у присутності Президента України Віктора Януковича в Нью-Йорку підписав договір про укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки "Скіфська".

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький у присутності Президента України Віктора Януковича в Нью-Йорку підписав договір про укладення угоди про розподіл вуглеводнів (продукції; УРП), які видобуватимуться в межах ділянки "Скіфська". Про це повідомила прес-служба Президента України.

Договір підписали Ставицький та представники компаній ExxonMobil, Shell та OMV Petrom SA".

Як повідомив Ставицький, підписання самої угоди має відбутися протягом місяця в Києві.

"Цією угодою ми зробили перший крок згідно з чинним законодавством, який мусить відбутися перед підписанням угоди про розподіл продукції", - сказав він.

За його словами, практичні роботи можуть розпочатися на площі "Скіфська" в Чорному морі вже цього року. Міністр енергетики та вугільної промисловості повідомив, що спочатку будуть проведені геосейсмічні дослідження в Чорному морі для визначення зон буріння свердловин.

Як зазначив Ставицький, за підрахунками ExxonMobil, при промисловій розробці на площі "Скіфська" можна видобувати від 8 до 10 млрд куб. м газу щороку.

Нагадаємо, в середині серпня минулого року стало відомо, що консорціум на чолі з ExxonМobil розроблятиме Скіфську нафтогазоносну ділянку на шельфі Чорного моря. Наголошувалося, що оператором угоди по розподілу прибули в консорціумі виступає ExxonМobil.

На розробку родовища Exxonmobil може виділити від 325 млн долю декількох мільярдів доларів.

Площа Скіфської ділянки складає 16,69 тис. кв. км. Сумарні інвестиції в його розробку раніше оцінювалися в 10-12 млрд дол., прогнозований обсяг видобутку природного газу - в 3-4 млрд кубометрів в рік.