ua en ru

Україна планує завершити дослідницьку фазу проекту ENTSO-E до кінця 2015 р

Україна планує завершити дослідницьку фазу проекту можливості синхронізації роботи ОЕС України з енергосистемами європейських країн ENTSO-E до кінця 2015 року. Про це в ході науково-практичної конференції "Інтеграція енергосистем України і Європи - виклики і шляхи" повідомив начальник служби євроінтеграції ДП НЕК "Укренерго" В'ячеслав Салімон, передає кореспондент РБК-Україна.

"Завдяки поданої заявки прийнято позитивне рішення, було розпочато процес дослідження можливості приєднання енергосистеми України та Молдови в європейські мережі... Цей проект було розпочато у співпраці з європейською стороною в рамках програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства і партнерства. Його реалізація здійснюється в тісному препарації з європейськими компаніями, які є системними операторами своїх енергосистем на чолі з румунською компанією "Транселектрика". В результаті цієї дослідницької фази ми очікуємо отримати перелік заходів, які дозволять синхронізувати наші енергосистеми. Завершити дослідну частину проекту планується до кінця цього року", - сказав Салімон.

За його словами, проект дослідження можливості синхронного об'єднання повинен відповісти за технічними умовами здійснення можливості паралельної роботи енергосистем України і Молдови з системою ENTSO-E.

"Наскільки мені відомо, крім Бурштинської ТЕС вже 9 енергоблоків українських енергогенеруючих компаній відповідають європейським вимогам щодо регулювання потужності", - додав Салімон.

Нагадаємо, раніше в Міненерго заявили, що Україна відмовиться від імпорту електроенергії з РФ як тільки відпаде необхідність.