ua en ru

Україна планує запустити віртуальний реверс газу зі Словаччини, - джерело

Україна планує запустити віртуальний реверс газу зі Словаччини.

Україна планує запустити віртуальний реверс газу зі Словаччини, пише "Комерсант-Україна".

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер і міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький у вівторок, 3 вересня, в Брюсселі обговорили питання реверсних постачань газу з Європи", повідомили вчора в Міненерго. Ще одна зустріч пройшла з головним виконавчим директором RWE Supply & Trading Стефаном Юдишем, під час якої обговорювали новий контракт на поставку газу в Україну, додали у відомстві, відмовившись від подальших коментарів. У представництві України при ЄС відзначили лише, що в кінці вересня буде проведено засідання групи Єврокомісії з питань координації поставок газу з участю української сторони.

Україна домагається від Єврокомісії підтримки щодо підписання нової технічної угоди між "Укртрансгазом" і словацької Eustream, розповіло джерело в Кабінеті міністрів, знайоме з ходом переговорів.

"Ми хочемо запустити віртуальний реверс - своповое заміщення газу, коли частина російського палива залишається в Україні, а в Словаччині цей обсяг "Газпрому" компенсує наш партнер - RWE. Однак у технічній угоді між компаніями-операторами газотранспортних систем України і Словаччини зараз немає пункту про облік таких операцій", - заявило джерело.

Таку можливість мають намір передбачити в новому техугоді між сторонами. У цьому випадку, як стверджує джерело, "Газпром" буде змушений враховувати таку схему постачань в балансі газу, що поставляється в Україну: "І Україна, і Словаччина є членами Європейського енергетичного співтовариства. Внесення змін про облік зустрічних поставок якраз відповідає нормам Третього енергопакету, який обов'язковий для членів цієї організації".

НАК "Нафтогаз України", не домовившись з "Газпромом" про зниження ціни на газ, ще у листопаді 2012 р. почала реверсні поставки сировини з Європи за контрактом з німецькою RWE. З 15 травня в тестовому режимі було запущено постачання газу в Україну через Словаччину. Однак домовитися про постійних поставках не вдається, тому що "Газпром" відмовляється відвантажувати газ RWE навіть на території Словаччини, не кажучи вже про Україну. У монополії наполягають на тому, що паливо повинно бути прийнято на кордоні з Австрією. Для того щоб вирішити цю проблему, раніше в Міненерго пропонували RWE накопичувати газ в українських підземних сховищах, а потім продавати його на внутрішньому ринку. У випадку з Словаччиною у "Газпрому" є і фінансовий важіль - у монополії зарезервовано та сплачено понад 85% транзитних потужностей словацької газотранспортної системи, хоча вона і використовує їх лише наполовину. Це влаштовує словацького оператора Eustream, який не має наміру переглядати транзитний контракт з "Газпромом".

У "Газпромі" вчора від коментарів відмовилися. Проте раніше офіційний представник монополії Сергій Купріянов заявляв, що "Газпром" вирішив почати перевірку законності реекспорту російського газу в Україну RWE, назвавши їх сумнівними, а газ, що використовується в них - належить Росії. Завідувач відділу нафтогазового комплексу Інституту енергетичних досліджень Російської академії наук Тетяна Мітрова каже, що в контракті "Газпрому" і RWE вказана точка здачі газу, і вона не в Україні.