ua en ru

Україна планує створити Фонд з підтримки енергоефективних проектів у 2016

Україна планує створити Фонд з підтримки енергоефективних проектів у 2016 Фото: Геннадій Зубко

Інвестиційна потреба ринку енергоефективності в Україні складає 55 млрд євро

Україна планує створити Фонд з підтримки енергоефективних проектів у 2016 році. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час зустрічі з представниками міжнародних донорських організацій, що працюють у сфері енергоефективності, передає його прес-служба.

"Зараз створюється механізм фінансування проектів енергоефективності. Розробляється концепція та дорожня карта за участі Німеччини (Мінекології) та ЄС (Єврокомісія). Фонд S2I стане важливим інструментом впровадження покращення рівня енергоефективності в Україні", - підкреслив віце-прем'єр.

Він розповів, що інвестиційна потреба ринку енергоефективності та альтернативних джерел енергії в Україні складає 55 млрд євро. У зв'язку з цим Мінрегіон, який відповідає за впровадження енергоефективності в ЖКГ, виступає з ініціативою щодо координації міжнародної підтримки в цій сфері.

"Україна має величезний потенціал ринку енергоефективності опалення житлового та бюджетного сектору. Майже 40 млрд. євро потрібно на проекти з енергоефективності, ще 15 млрд. євро - на розвиток ринку альтернативних джерел енергії. Ці кошти допоможуть нашій країні скоротити споживання газу, створити десятки тисяч нових робочих місць та прискорити досягнення енергетичної незалежності від Росії", - розказав Зубко.

Він відзначив, що Україна зацікавлена розгортати у себе підприємства, які будуть використовувати всі сучасні наукові та технічні надбання.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді законопроект про внесення змін до статті 19 Закону України "Про теплопостачання" щодо укладання довгострокових договорів на постачання теплової енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, бюджетним установам, який спрямований на заміщення газу при виробництві тепла.