ua en ru

Україна планує залучити до охорони ГТС безпілотники і космічні зонди, - "Нафтогаз"

Україна розглядає можливість залучення до охорони газотранспортної системи (ГТС) дистанційного зондування землі з космосу та з використанням безпілотних і пілотованих літальних апаратів.

Україна розглядає можливість залучення до охорони газотранспортної системи (ГТС) дистанційного зондування землі з космосу та з використанням безпілотних і пілотованих літальних апаратів. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу" за результатами вчорашньої зустрічі з фахівцями провідних підприємств авіакосмічної галузі.

"Ці технології дадуть можливість забезпечення надійної охорони лінійної частини та об'єктів магістрального трубопровідного транспорту, а також допомогу у пошуку і геологічній розвідці нових родовищ вуглеводнів", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у "Нафтогазі", на сьогодні в забезпеченні охорони лінійної частини і стаціонарних об'єктів магістральних газо- і нафтопроводів задіяні тисячі охоронців, щодня сотні мобільних екіпажів здійснюють патрулювання трубопроводів.

"В умовах загострення збройного конфлікту на сході України захист магістральної інфраструктури набуває першорядного значення. Використання сучасних технологій у сфері охорони об'єктів магістрального трубопровідного транспорту дозволить у режимі реального часу отримувати інформацію про стан трубопроводів і своєчасно реагувати на виявлені факти кримінальних проявів на об'єктах газотранспортної системи", - відзначають в прес-службі "Нафтогазу".

Також повідомляється, що на вчорашній нараді взяли участь представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, дочірніх підприємств "Нафтогазу", а також фахівці Державного космічного агентства України, Наукового центру аекрокосмичних досліджень Землі Інституту геологічних наук Національної академії наук України, Національного авіаційного університету та ПРАТ "АС".

Зазначимо, раніше на Опарском підземному сховищі газу в Україні пройшли протиаварійні тренування з участю міжнародних спостерігачів, а також представників Міністерства внутрішніх справ України.

Нагадаємо, раніше 3 вересня спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко заявив, що в Луганській області в результаті артобстрілу бойовики пошкодили газопровід низького тиску в селищі Глиняне Луганській області. За словами Лисенка, російські найманці почали дії, які можуть привести до порушення роботи газотранспортної системи на тимчасово окупованих територіях. "Це може становити загрозу поставкам газу в Європу", - зазначив Лисенко.