ua en ru

Україна планує експортувати близько 300 тис. тонн цукру в ОАЕ

Володимир-Волинський цукровий завод (входить в компанію "Техно-центр") може почати поставки цукру в Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ). Про це 23 жовтня заявив член наглядової ради "Техно-центру" Юрій Паращак, передає видання "Комерсант-Україна".
"Представникам арабської ALP Plus General Trading Co. LLC, що відвідали завод, сподобалася якість нашого цукру. За результатами зустрічі ми підписали меморандум про наміри, зараз домовляємося про ціни", - відзначив Паращак.
Представник арабської компанії Джасім аль-Амірі розповів виданню, що український цукор планується поставляти не тільки на внутрішній ринок, але і для реекспорту. За його словами, компанія вже направила українській стороні свої пропозиції. Паращак каже, що зараз мова йде про пробні партії по 50-100 т. Але арабська компанія зацікавлена у більш великих поставках. Петро Борисюк, заступник голови галузевої асоціації "Укрцукор", представники якої брали участь у переговорах, відзначає, що мова йде про 300 тис. т (близько 15% річного обсягу виробництва).
Досі поставляти український цукор на зовнішні ринки було невигідно через дешевизну тростинного цукру. Але з червня цього року вартість цукру-сирцю (сировина для виробництва останнього) підвищилася майже на 50%, до 598 дол./т (4,8 тис. грн/т). При цьому собівартість українського бурякового цукру сьогодні становить 3,5-4 тис. грн/т (440-500 дол.). У разі зміни світової кон'юнктури Володимир-Волинський цукровий завод зможе гарантувати постачання, так як має потужності з переробки цукру-сирцю.
В Україні, за даними "Укрцукор", працюють 75 цукрових заводів. Споживання цукру становить 1,86 млн т при виробництві 2,1 млн т. Разом з перехідними залишками пропозиція на ринку до кінця сезону цукроваріння складе близько 2,7 млн т.