ua en ru

Україна передала генсеку ООН звернення щодо українських політв'язнів, - Єльченко

Україна передала генсеку ООН звернення щодо українських політв'язнів, - Єльченко Фото: Володимир Єльченко (UN Photo/Rick Bajornas)

Україна збирається використовувати в Нью-Йорку відомих правозахисників і політиків для просування теми звільнення заручників

Україна передала генеральному секретареві Організації об'єднаних націй (ООН) Антоніу Гутерришу звернення стосовно українських політв'язнів. Про це повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю "Укрінформу".

"Останнє, що ми зробили, передали Генеральному секретарю ООН звернення і щодо Сущенка (українського журналіста Романа Сущенка, - ред.), і щодо інших українських політв'язнів. Це все зберігається в базі даних ООН, вони проводять тиху дипломатичну роботу, в тому числі з позиції Секретаріату ООН", - сказав Єльченко.

Він додав, що українська сторона має намір включити в Комітеті з прав людини питання політв'язнів в інші рішення та провести кілька додаткових заходів.

"Саме в цьому аспекті ми вже запросили до Нью-Йорка кілька людей, в тому числі, кримських правозахисників, і пана Геннадія Афанасьєва - колишнього політв'язня, і першого заступника голови Верховної Ради, представника України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірину Геращенко, і голову Комітету ВР у закордонних справах Ганну Гопко, а також інших народних депутатів України. Ми будемо активно використовувати присутність цих людей саме для просування теми звільнення заручників, обміну військовополоненими. Тут є така благодатна аудиторія - майже двісті країн", - заявив Єльченко.

Нагадаємо, у липні адвокат Сущенка Марк Фейгін заявив, що його клієнта можуть обміняти на полоненого російського військовослужбовця.