ua en ru

Україна очікує рішення Словаччини щодо підписання меморандуму про реверс газу

Україна очікує рішення Словаччини щодо підписання меморандуму щодо реверсного постачання газу.

Україна очікує рішення Словаччини щодо підписання меморандуму щодо реверсного постачання газу. Про це РБК-Україна повідомила прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Як повідомило Міністерство енергетики та вугільної промисловості України у відповідь на звернення, після тривалих переговорів за участі представників Європейської комісії компромісний текст меморандуму погоджено у м. Брюссель 2 грудня від словацької сторони отримано повідомлення про завершення внутрішньокорпоративних процедур та готовність підписати меморандум у Братиславі 3 грудня, тобто наступного дня.

Як повідомляється, 4 грудня було завершено корпоративні процедури стосовно меморандуму у ПАТ "Укртрансгаз". 5 грудня Словацькій стороні повідомлено, що українська сторона надає перевагу дистанційному підписанню меморандуму з наступним обміном примірниками.

У той же день меморандум був підписаний в. о. голови правління ПАТ "Укртрансгаз", два примірники підписаної копії якого було направлено словацькій стороні кур'єрською поштою. Представникам Європейської комісії доведено до відома, що небажання української сторони брати участь в урочистій церемонії підписання пов'язано з невідповідністю досягнутих у меморандумі домовленостей і прагненням Української сторони якомога швидше розпочати постачання газу.

На наступний день, 6 грудня про факт відправлення меморандуму кур'єрською поштою повідомлено Голову правління Eustream a.s. М.Павліка.

Згідно з повідомленням кур'єрської пошти DHL, 10 грудня пакет з підписаними українською стороною примірниками меморандуму доставлено словацькій стороні, його отримала співробітниця компанії П. Кубінова; 10 грудня про факт отримання меморандуму співробітницею Eustream a.s. повідомлено Голову правління Eustream a.s. М.Павліка.

12 грудня до ПАТ "Укртрансгаз" звернувся голова правління Eustream a.s. М. Павлік з пропозицією провести урочисту церемонію підписання меморандуму у Братиславі 16-20 грудня.

На наступний день, 13 грудня, йму повідомили про бажання української сторони максимально пришвидшити імплементацію положень меморандуму, а отже здійснити обмін підписаними копіями. Фактично, йшлося про повернення ПАТ "Укртрансгаз" одного з двох примірників меморандуму, що знаходилися у Словацької сторони з 10 грудня.

20 грудня до ПАТ "Укртрансгаз" із запитаннями про хід підписання меморандуму звернувся представник Єврокомісі К-Д. Борхардт, якому надано усі роз'яснення. К-Д. Борхардт висловив намір зв'язатися зі Словацькою стороною задля з'ясування її намірів та за результатами проінформувати українську сторону.

"Наразі українській стороні не відомо щодо стану виконання словацькою стороною процедур, необхідних для набуття чинності меморандумом. Слід зазначити, що проект згаданого вище меморандуму не визначає ціни на газ, який буде імпортуватися українською стороною. Проект меморандуму містить лише взаємні зобов'язання сторін щодо забезпечення операційно-технічної взаємодії двох господарюючих суб'єктів - газотранспортних компаній у процесі транспортування газу в напрямі Захід - Схід з використанням словацької газотранспортної системи", - йдеться в повідомленні Міненерговугілля.

Україна розраховує на реверс газу зі Словаччини до 15 млрд куб. м в рік. "За умови отримання згоди словацької сторони на здійснення реверсних постачань газу, Україна без додаткових інвестицій здатна отримувати газ у напрямку Захід - Схід в обсязі до 15 млрд куб. м", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією Міненерговугілля, протягом 2012 р. імпорт природного газу з країн ЄС не здійснювався, в 2013 р. склав 2 млрд 190 млн куб. м.

"Слід зазначити, що відносно невеликий обсяг імпорту природного газу з країн ЄС обумовлений тим, що ціна імпорту цього палива з країн ЄС в основному не відрізнялася від конкуруючої ціни, яка існувала при імпорті природного газу згідно з контрактом з ВАТ "Газпром" у 2013 р., - йдеться в повідомленні Міненерговугілля.

Нагадаємо, 15 січня 2014 р. міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що Україна свою частину меморандуму підписала і направила його словацькій стороні.