ua en ru

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард

Сьогодні рада директорів Міжнародного валютного фонду розглянула питання надання Україні нового кредиту. Він, як раніше прогнозувала директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, склав 17,5 млрд дол. Кредитна програма розрахована на чотири роки. При цьому перший транш кредиту складе 5 млрд дол. Українські політики і економісти провели в очікуванні рішення ради директорів фонду напружений день, але в результаті їх надії виправдалися повною мірою.

23:11 За данними Міністерства фінансів, вже у перший рік дії кредитної програми МВФ Україна може отримати більшу частину з 17,5 млрд дол., виділяються фондом - до 10 млрд дол. Такою інформацією поділилися в прес-службі відомства. "Протягом першого року з 17,5 млрд дол. загального обсягу програми Україні буде надано до 10 млрд дол., що повинно допомогти якнайшвидшої стабілізації макроекономічної ситуації та відновлення зростання економіки, починаючи з 2016 року", - сказано в повідомленні.

22:17 Президент Петро Порошенко відреагував на інформацію про виділення кредиту МВФ Україні постом в соціальній мережі Facebook. "Сьогоднішнє рішення МВФ - це знак довіри до України та підтримки від цивілізованого світу. Це дозволить Україні отримати широкий пакет економічної і фінансової допомоги від Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку та інших банків", - написав господар Банкової.

20:30 Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк другий раз за день вирішив виступити із заявою про кредит МВФ. Втім, його можна зрозуміти - адже сума солідна. Причому, за словами прем'єра, крім вже обіцяних Україні 17,5 млрд дол., кредитна програма МВФ "відкриває додатково двері для отримання ще 7,5 млрд дол. допомоги для стабілізації та зростання Української економіки". Таким чином в цілому протягом 4 років Україна отримає 25 млрд дол., зазначив Яценюк. Він також підтвердив оприлюднені раніше главою Мінфіну Наталією Яресько дані про розмір першого траншу кредиту - 5 млрд дол. Втім, офіційної інформації МВФ на цей рахунок поки що немає.

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол

Источник фото: Reuters

19:20 А ось і офіційне підтвердження на сайті МВФ. "Я рада повідомити, що рада директорів МВФ схвалила програму розширеного фінансування для України обсягом 17,5 млрд дол., засновану на програмі комплексних економічних реформ", - цитуються в повідомленні слова директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард.

19:05 Ми чекали-чекали і нарешті дочекалися! Як повідомляє Bloomberg з посиланням на електронну розсилку МВФ, рада директорів фонду схвалила виділення Україні кредиту в розмірі 17,5 млрд дол. У той же час, про розмірах першого траншу фінансової підтримки поки що не повідомляється - продовжуємо чекати новин.

18:48 Рада директорів МВФ вирішила не поспішати з оголошенням рішення по кредиту для України. Джерело порталу "Мінфін" повідомило, що "судячи по ходу засідання, остаточне рішення буде оприлюднено в межах від 21:00 до 24:00 за київським часом". Це при тому, що засідання ради директорів почалося ще в 16:00 по Києву.

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол

18:01 В очікуванні засідання ради директорів МВФ, на якому може бути затверджений перший транш кредиту Україні, в ЗМІ і соцмережах активно обговорюють зміни до законодавства, які були внесені на вимогу фонду. І в більшості випадків такі обговорення є відвертою профанацією. Щоб допомогти зацікавленим розібратися в цьому питанні, у "РБК-Україна" підготували матеріал, де докладно проаналізовано пакет економічних законів, підписаних вчора Президентом Петром Порошенком.

17:19 У парламентському комітеті з питань фінансової політики та банківської діяльності визнають, що грамотне використання коштів МВФ - це відповідальність не тільки Кабміну або Нацбанку, а й усіх гілок влади. Про це "РБК-Україна" заявив заступник голови комітету Олег Лаврик. "Ми всі повинні об'єднатися, адже отримання кредиту - один з останніх шансів відновити власне виробництво, а також повернути довіру внутрішнього і зовнішніх ринків до влади. Так як, я впевнений, більшість проблем України відбуваються від недовіри до керівництва країни. Якщо ми зможемо, отримавши кредит МВФ, стабілізувати курс, оздоровити виробництво, сконцентрувавшись на імпортозаміщення, - ми відновимо довіру до української влади",- зазначив Олег Лаврик.

16:34 Незважаючи на те що нинішнє високе керівництво країни ділиться з громадянами своїми райдужними сподіваннями щодо кредиту МВФ, в коридорах влади знаходиться місце і для скептиків. Зокрема, екс-міністр фінансів, народний депутат Віктор Пинзеник упевнений, що "Україну посадили на "боргову голку", і посадили так, що без кредиту вона обійтись не може". Про це він заявив в ефірі телеканалу "112". "Фундаментальне питання в іншій площині: чи це ті гроші, які підуть на лікування від алкоголізму, або від "похмілля", тому що це принципово важливо", - продовжив "наркотичну" тему Пинзеник, коментуючи очікувану фінансову ін'єкцію МВФ в економіку країни. Подивитися ефір з Віктором Пинзеником можно тут.

15:58 А в широких верствах українського суспільства до кредиту МВФ ставлення насторожене. Достатньо почитати публікації на цю тему в соціальних мережах. Дуже ємко з цього приводу висловився twitter "Слово і діло", розмістивши відповідну ілюстрацію.

15:08 Між тим глава Мінфіну Наталія Яресько продовжує дотримуватися амплуа "загадкової жінки". Так, відповідаючи на питання журналістів, яким буде розмір першого траншу МВФ, Яресько показала рукою п'ять пальців. Враховуючи її попередні заяви про те, що перший платіж від МВФ буде "значним", можна припустити, що мова йде про 5 млрд дол. А, може, пані міністр просто помахала журналістам ручкою?

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол

14:18 Апетити української влади не обмежуються 17,5 млрд дол., очікуваними від МВФ. " "Загальний пакет, який формується для допомоги Україні, в цілому сьогодні перевищує 40 млрд дол. За нашими розрахунками, цього буде достатньо", - заявив Президент Петро Порошенко на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Левеном. Однак, якщо ми не отримаємо грошей від МВФ, ми не отримаємо взагалі нічого, адже, як пояснив глава держави, від вирішення фонду залежать рішення інших міжнародних фінансових інституцій і країн, що стосуються фінансової допомоги Україні. Втім, невеликий шматок пирога (точніше, крихта, у порівнянні з очікуваними 40 млрд дол.) Україні вже, вважай, дістався - уряд Швеції ухвалив рішення про надання Україні позики в розмірі 100 млн дол.

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол

Премьєр-міністр Швеції Стефан Левен

13:57 А от експерти налаштовані менш оптимістично. На думку директора аналітичного центру "Нова соціальна та економічна політика" Ірини Акімової, питання виділення кредиту Україні викликає у МВФ "великі сумніви". "Це пов'язано в першу чергу з конфліктом на сході України, а також з невпевненістю в нинішньої української влади. Адже ті результати, що демонстрували уряд і керівництво Національного банку, навряд чи можуть задовольнити представників МВФ", - пояснила експерт. При цьому, на її думку, без цього кредиту ситуація в банківському секторі, як і ситуація з курсом гривні може стати ще більш критичною.
Ще більш песимістично Ірина Акімова оцінює перспективи використання кредиту МВФ українською владою, якщо він все-таки буде виділений. "Постає питання, чи зможе уряд адекватно скористатися кредитом МВФ? Якщо ґрунтуватися на тих фактах, які ми бачили в минулому, то звучали правильні обіцянки, скажімо, в частині детінізації та боротьби з корупцією у сфері держзакупівель, однак вони досі не реалізовані. Можливо, українському керівництву не вистачає організаторських здібностей, або політичної волі, але для країни має значення тільки факт невиконання обіцянок. Отже, яка є гарантія, що гроші, які підуть частково в Нацбанк, а частково - в бюджет, будуть використані ефективно, з користю для країни?", - зазначила експерт.

13:25 Українська влада, очевидно, змовилися випромінювати оптимізм з приводу майбутнього рішення МВФ. Ось і Президент Петро Порошенко заявив на прес-конференції, що впевнений у позитивному для України кінець засідання ради директорів фонду. "Я впевнений в тому, що сьогодні буде позитивне рішення, оскільки Україна в координації з міжнародними партнерами прийняла пакет реформ, які я підписав учора", - підкреслив Порошенко. Президент пішов навіть далі прем'єра, висловивши впевненість у тому, що Україні буде надано не тільки кошти МВФ, але і "потужний пакет міжнародної макроекономічної допомоги".

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол

12:56 Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк точно знає, куди не підуть гроші МВФ (якщо, звичайно, вони будуть виділені) - вони не будуть витрачені на підвищення соціальних стандартів. Про це він повідомив на засіданні Кабміну. "На жаль, ці кошти не підуть на соціальні виплати, пенсії та зарплати", - поскаржився прем'єр. Втім, цього слід було очікувати - МВФ не дозволив би, щоб його гроші просто "проїли".

12:43 Теми кредиту МВФ не зміг не торкнутися прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Відкриваючи засідання Кабінету міністрів, він, випромінюючи оптимізм, заявив, що очікує позитивного рішення фонду. "Всі попередні заходи, які повинні були бути виконані українським урядом, парламентом і схвалені Президентом, виконані", - обґрунтував свої очікування прем'єр. Залишається сподіватися, що МВФ по достоїнству оцінить старання української влади.

Кредит МВФ: рада директорів затвердила виділення Україні 17,5 млрд дол

12:20 Варто зауважити, що Українська влада постаралися зробити все можливе, щоб домогтися отримання кредиту МВФ. Зокрема, народні депутати ухвалили, а Президент Петро Порошенко підписав закон № 217-VIII "ПРО внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", згідно з яким основні фінансові показники країни приведено у відповідність з макроекономічними реаліями. Крім того, глава держави підписав низку інших законів, які покликані допомогти Україні отримати фінансову підтримку.

11:55 Засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду, на якому буде розглядатися питання виділення Україні першого траншу нового кредиту, відбудеться сьогодні в другій половині дня. Очікується, що рішення буде прийняте ближче до вечора. Українські політики налаштовані оптимістично: глава Мінфіна Наталія Яресько, зокрема, вважає, що Україна отримає «значну частину» від повної суми кредиту, що становить 17,5 млрд дол. А спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, у свою чергу, вважає, що це може відбутися вже в кінці березня. За словами глави МВФ Крістін Лагард, кредитна програма допомоги Україні, розрахована на чотири роки, покликана "підтримувати безпосередню економічну стабілізацію в Україні, а також ряд сміливих політичних реформ, спрямованих на відновлення стійкого зростання в середньостроковій перспективі". Нагадаємо, відповідну заяву зробила голова МВФ ще місяць тому.