ua en ru

Україна скасувала режим квотування на імпорт автомобілів з Узбекистану

Україна скасувала квоти на імпорт автомобілів з Узбекистану, введені в жовтні 2011 р. Про це повідомила українська міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі. Рішення прийнято 23 січня 2012 р. і вступає в силу сьогодні. Відмова від обмежувальних заходів пов'язана з урегулюванням в Узбекистані питань реалізації українських автомобілів.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України 30 червня 2011 р. на черговому засіданні встановила, що Узбекистан ввів різні ставки акцизного збору для автомобілів з Республіки Узбекистан, Російської Федерації та з третіх країн (в тому числі Україна). При середній вартості легкового автомобіля на рівні 6,696 тис. дол. розмір акцизного збору для України складав 69,9% митної вартості, для Росії - 5% митної вартості, для Республіки Узбекистан - 29%.

Таким чином, розмір акцизного збору при імпорті автомобілів з України майже в 14 разів перевищує суму акцизного збору з російських автомобілів та в 2,4 рази перевищує суму акцизного збору з легкових автомобілів, вироблених в Узбекистані, що суперечить угоді про вільну торгівлю між двома країнами від 29 грудня 1994 р. Комісія рекомендувала Кабінету міністрів України вжити відповідні заходи у вигляді встановлення квот на імпорт автомобілів з Узбекистану.

Комісія доручила МЗС країни звернутися у відповідні компетентні органи Республіки Узбекистан з пропозицією про розгляд та врегулювання суперечливої ситуації.

Крім того, за зверненням Асоціації українських автомобілевиробників "Укравтопром" було вирішено провести спеціальне розслідування з питання імпорту легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту. За підсумками розслідування Україна до 31 липня 2014 р. ввела імпортну квоту у кількості 3 одиниці на рік на автомобілі з робочим об'ємом циліндрів до 2,2 тис. куб. см з Узбекистану.