ua en ru

Україна відкрила доступ спостерігачів Єврокомісії на об'єкти ГТС

Оператор газотранспортної системи України ПАТ "Укртрансгаз" відкрило доступ спостерігачів Європейської комісії до об'єктів газотранспортної системи (ГТС) для моніторингу транспортування природного газу по території України. Про це повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, згідно з повідомленням, доступ був відкритий до газовимірювальних станцій української ГТС.

Крім надання фізичного доступу моніторингової місії на об'єкти української ГТС, "Укртрансгаз" почав щоденну передачу даних за заявками на транспортування російського газу для європейських споживачів, фактичних обсягів надходження російського газу в Україну і фактичних обсягів транспортування газу для ЄС і України.

"Рішення про створення такої системи інформування було прийнято 30 січня на робочій зустрічі НАК "Нафтогаз України" і "Укртрансгазу" з представниками асоціації операторів газотранспортних систем Європи (ENTSOG), в продовження попередньої домовленості з Європейською комісією. Щоденну передачу даних почали 2 лютого", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для створення системи моніторингу газу на території України, ЄК разом з ENTSOG і "Укртрансгазом" впроваджує механізм постійного контролю даних обсягів газу, які надходять в Україну і виходять з неї, а також поставляються споживачам ЄС.

"Безперешкодний доступ представників Європейської комісії до об'єктів ГТС і даними - краща демонстрація нашого прагнення до прозорості. Ми забезпечуємо надійні поставки російського газу по території України європейським споживачам", - заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Нагадаємо, 21 листопада 2014 р. "Укртрансгаз" почав публікувати дані по транспортуванню газу на європейській платформі ENTSOG.

Зазначимо, що Україна в 2014 р. скоротила транзит газу на 27,8% - до 62,2 млрд куб. м.