ua en ru

Україна відкрила понад 4200 справ через війну Росії

Україна відкрила понад 4200 справ через війну Росії Фото: глава МВС Денис Монастирський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронці відкрили понад 4200 проваджень щодо порушення законів і звичаїв війни. Він також додав, що зараз йде розбір завалів і обстеження будинків у містах і селищах Київської області.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на телемарафон.

"З-під руїн витягують тіла загиблих. Як мінімум, потрібно ще два тижні, щоб деблокувати руїни, і це буде тільки перший етап. Тільки тоді ми зможемо назвати і першу кількість загиблих в цих населених пунктах", - заявив він.

За словами монастирського, паралельно обстежують територію 17 груп піротехніків ДСНС України. За минулу добу вони виявили понад 6500 вибухонебезпечних предметів. Вони працюють над розмінуванням разом з іноземними фахівцями та збройними силами України.

"Ми запустили нову ініціативу: залучаємо волонтерів-рятувальників, які допомагають у цих містах розбирати завали. За останні 24 години ми отримали понад 5000 запитів від бажаючих долучитися", - заявив міністр.

Монастирський також повідомив, що окупанти залишали вибухівку там, де вони ночували.

"Вони розставляли розтяжки на входах в будинки або території. Якщо під час грабежу знаходили фотографії поліцейських, рятувальників або військовослужбовців, обов'язково минули житло. Вибухівки знаходили під касками, прикріпленими до дверей, в пральній машині, а також в автомобілях", - повідомив міністр.