ua en ru

Україна засуджує ядерні випробування Північної Кореї

Україна засуджує ядерні випробування Північної Кореї Фто: МЗС України (РБК-Україна)

МЗС України опублікувало відповідну заяву

Міністерство закордонних справ (МЗС) України засуджує ядерні випробування Корейської Народно-Демократичної Республіки. Про це йдеться в заяві міністерства.

"Україна суворо засуджує ядерне випробування, проведене 3 вересня в КНДР, яка у поєднанні з агресивною програмою створення балістичних ракет становить реальну загрозу безпеки вже не тільки сусіднім країнам, але й світовій спільноті", - заявляють в Мзс.

Україна розцінює останні дії Пхеньяна як свідомий, авантюрний і провокаційний крок.

"В черговий раз доводиться з жалем констатувати, що дії керівництва Північної Кореї прямо і цинічно суперечать численних резолюцій Ради Безпеки ООН", - зазначили у відомстві.

Україна також закликала Пхеньян відмовитися від будь-яких демонстрацій сили й негайно припинити, згідно з міжнародним правом, всі випробування ядерної зброї, а також без передумов відновити конструктивний міжнародний діалог з метою повного, незворотного і контрольованого відмови від програм ядерної і ракетної зброї.

Україна також висловлює готовність приєднатися до більш рішучих дій міжнародного співтовариства, у тому числі з використанням важелів в РБ ООН, для протидії подальшим ядерним і ракетним загрозам.

"У цілях зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної зброї закликаємо РБ ООН провести детальне експертне дослідження розвитку північнокорейської ядерної та ракетної програм в контексті виявлення можливої іноземної допомоги Пхеньяну в цій сфері", - підсумували в міністерстві.

Нагадаємо, країни "Великої сімки" (G7) заявили про готовність активізувати заходи з припинення ядерної програми Північної Кореї (КНДР).