ua en ru

Україна залишила для наукових цілей необхідну кількість високозбагаченого урану, - експерт

Незважаючи на заяву Президента Віктора Януковича про повну відмову від високозбагаченого урану (ВЗУ), Україна не повністю позбулася його запасів. Про це повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект по створенню ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті, передає видання "Дзеркало тижня. Україна".

Ми довго торгувалися з американцями і відстоювали кожну позицію, де нам потрібен високозбагачений уран. Ми залишили необхідну кількість ВЗУ - стільки, скільки, ми вважаємо, достатньо для наукових цілей, але набагато менше, ніж потрібно для виготовлення ядерної зброї, щоб терористи не полювали за ним", - сказав Карнаухов.

Вчений відмовився повідомити, скільки саме високозбагаченого урану залишилося в Україні, посилаючись на конфіденційний характер інформації. "Що стосується робіт, де потрібний ВЗУ, то, наприклад, нам необхідно калібрувати апаратуру в широкому діапазоні. Коли ми завантажуємо матеріал для ядерної установки, нам необхідно виміряти його збагачення, реальна кількість завантаженого матеріалу, для цього апаратура повинна бути відкалібрована належним чином. Є й інші потреби, зокрема, у створенні нашого джерела нейтронів", - повідомив учений.

Також в інтерв'ю виданню вчений повідомив, що США виділили Україні 67,5 млн дол. на створення ядерної установки при Харківськомуфізико-технічному інституті.

Нагадаємо, у ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки 2010 р. Україна оголосила рішення позбутися усіх наявних запасів високозбагаченого урану до початку проведення 26-27 березня 2012 р. у Сеулі наступного саміту з тематики ядерної безпеки.

Україна 22 березня 2012 р. у повному обсязі вивезла до РФ за сприяння США та МАГАТЕ останню партію високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту.