ua en ru

Україна опустилася в рейтингу свободи преси на 127-е місце

Україна за підсумками 2013 р. опустилася в рейтингу свободи преси на 1 позицію - до 127 місця.

Україна за підсумками 2013 р. опустилася в рейтингу свободи преси на 1 позицію - до 127 місця. Про це йдеться в доповіді Press Freedom Index 2014 правозахисної організації "Репортери без кордонів".

Як наголошується в доповіді, в Україні нехтують повагою до редакційної незалежності співробітників ЗМІ.

"Зміна власності в ЗМІ призвело до раптових змін у редакційній політиці, введення нових заборон і багатьом звільнень", - наголошується в доповіді.

Політична криза, що розпочалась у грудні 2013 р., і репресивна політика влади, як зазначає організація, не відбилися в доповіді за підсумками 2013 р., але будуть мати вплив на рейтинг України в 2014 р.

"Передумови цієї політики були, тим не менш, чітко видно - зростає концентрація провідних медіа в руках провладних олігархів, частішають насильство щодо журналістів, яке залишається безкарним, і спроби залякати незалежних журналістів. До кінця 2013 р. в Україні свобода слова значно деградувала з часів помаранчевої революції", - говориться в доповіді.

Там відзначаються часті випадки насильства проти журналістів в Україні, які влада часто не розслідують. Відзначається також, що 2013 р. став найгіршим роком для України у сфері свободи слова, починаючи з часів "помаранчевої революції".

В дослідженні порівнюється ситуація в 180 країнах (у 2013 р. в рейтинг був доданий Беліз). Лідерами в області свободи ЗМІ знову стали Фінляндія, Нідерланди та Норвегія. А замикають список, Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.

Росія піднялася на одну сходинку і зараз знаходиться на 148 місці.

Нагадаємо, що Україна, згідно з доповіддю Press Freedom Index 2013 правозахисної організації "Репортери без кордонів", опустилася в рейтингу свободи преси на 10 позицій - до 126 місця.