ua en ru

Україна і ОБСЄ погодили план контролю кордону з РФ на Донбасі

Україна і ОБСЄ погодили план контролю кордону з РФ на Донбасі Фото: Клімкін заявив про узгодження з ОБСЄ плану контролю кордону на Донбасі

РФ поки не погодилася на цей план

Україна погодила з Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) план того, як організація візьме під свій контроль ділянку кордону з Росією на Донбасі. Про це глава МЗС Павло Клімкін заявив, виступаючи на національному експертному форумі "Ключові питання року", передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас є узгоджений з ОБСЄ план, як вона починає контролювати непідконтрольний ділянку кордону на Донбасі", - сказав Клімкін.

У той же час голова МЗС зазначив, що зараз Росія свідомо затягує переговори по Мінську.

"Ми не можемо шукати компромісу по Мінську. Мінські домовленості необхідно просто виконати. Росія ж намагається перевернути логіку Мінська", - сказав міністр.

Клімкін також повідомив РБК-Україна, що план складається з трьох пунктів:

1. Розміщення на неконтрольованому ділянці кордону 9 баз ОБСЄ.

2. Розміщення обладнання для спостереження за рухом на кордоні, в тому числі, інфрачервоних датчиків.

3. Розміщення груп ОБСЄ в усіх пунктах пропуску та забезпечення їм можливості проводити моніторинг.

"Якщо ми це зробимо, то в принципі ми матимемо достатньо надійну гарантію, що трафік і російських регулярних військ, і техніки, і найманців, і боєприпасів і всього, що є, буде перекритий ОБСЄ", - сказав міністр.

Він також уточнив, що Росія поки не погодилася на цей план.

У той же час, за словами Клімкіна, поки що чисельність можливої місії ОБСЄ на Донбасі не узгоджена.

Нагадаємо, посол республіки Франції в Україні Ізабель Дюмон заявила, що Франція виключає інший механізм вирішення української проблеми, крім "мінського формату".