ua en ru

Україна звернулася до ЄС з пропозицією переглянути торгівельні квоти, - Климпуш-Цинцадзе

Україна звернулася до ЄС з пропозицією переглянути торгівельні квоти, - Климпуш-Цинцадзе Фото: Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про безмитну торгівлю України з ЄС

Угода про Асоціацію передбачає перегляд торгівельних квот

Угода про Асоціацію між Україною та ЄС дає можливість перегляду додатків до неї, зокрема щодо торговельних квот. Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі "5 каналу".

"Ми звернулися до ЄС з тим, щоб подивитися, які додаткові квоти можна було б отримати для України. Угода про Асоціацію дає можливість перегляду додатків до неї, і це буде відбуватися... Це живий документ, який дає можливість коригувати наші відносини в практичному полі", - заявила Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, Україна дуже зацікавлена в наданні Європейським союзом автономних торгових преференцій.

"Саме через те, що ми пережили втрату частини економічних потужностей у країні і далі відчуваємо, як торгівельну, так і транзитну блокаду, тиск РФ майже в кожній сфері", - додала Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося раніше, рішення комітету Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі про безмитні квоти на агропродукцію надасть Україні 196,95 млн доларів.

Розширення квот стосується таких видів продукції, як мед (3 тис. тонн), виноградний сік (500 тонн), кукурудза, кукурудзяне борошно і гранули (650 тис. тонн), ячмінна крупа і борошно (7, 8 тис. тонн), овес (4 тис. тонн), ячмінь, ячмінне борошно і гранули (350 тис. тонн).

У той же час, Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі поки не підтримав розширення торговельних преференцій для томатів і пшениці.

Нагадаємо, Комітет Європарламенту підтримав розширення безмитних квот для України.