ua en ru

Україна ніколи не була і не буде канонічною територією РПЦ, - Порошенко

Україна ніколи не була і не буде канонічною територією РПЦ, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Російська церква не має канонічних прав на УПЦ

Україна ніколи не була і не буде канонічною територією Російської православної церкви (РПЦ), оскільки РПЦ не мала канонічних прав на Українську православну церкву (УПЦ). Про це в неділю, 14 жовтня, під час молебню за автокефалію заявив президент України Петро Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, до середини 17 століття, Київська митрополія користувалася широкими правами у структурі Матері-Церкви.

"Нарешті, Вселенський Патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію Київської митрополії, здійсненої ще в кінці сімнадцятого століття. Ясно і недвозначно їм заявлено, що Російська православна церква не має канонічних прав на православну церкву в Україні, що наша православна церква не має підпорядкування РПЦ. І Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви", - заявив Порошенко.

Він також зазначив, що об'єднання трьох церков в Єдину помісну Українську православну церкву є добровільним процесом. Однак церква Московського патріархату не має права називатися українською.

"Хіба храми, де моляться за патріарха РПЦ Кирила, який зі свого боку молиться за російське військо, яке вбиває українських воїнів та цивільне населення, можуть називатися українськими? Прошу замислитися над цим і паству, і вірних цієї конфесії", - резюмував президент.

Україна ніколи не була і не буде канонічною територією РПЦ, - Порошенко

Нагадаємо, у ході виступу 14 жовтня Петро Порошенко повідомив, що нещодавнє рішення Константинополя і Вселенського патріархату про автокефалію для Української православної церкви обговорювалось на раді нацбезпеки Росії. Засіданням керував особисто президент РФ Володимр Путін.

Нещодавно у Російській православній церкві (РПЦ) пообіцяли прийняти "якісь міри" у відповідь на дії Константинополящодо України. В РПЦ заявили, що рішення стамбульського Синоду відносно України змушують їх розірвати єдність з Константинопольським патріархатом.