ua en ru

Рішення про автокефалію української церкви обговорювалось на раді нацбезпеки РФ, - Порошенко

Рішення про автокефалію української церкви обговорювалось на раді нацбезпеки РФ, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Засіданням керував особисто Путін

Рішення Константинополя і Вселенського патріархату про автокефалію для Української православної церкви обговорювалось на раді нацбезпеки Росії. Про це повідомив президент України Петро Порошенко у неділю,14 жовтня, під час молебню за автокефалію, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, керував засіданням ради нацбезпеки особисто президент Росії Володимир Путін.

"Питання томосу та автокефалії виходить далеко за межі церкви. Це питання нашої національної безпеки і нашої української державності. І це питання всієї світової геополітики. І якщо це не так, то поясність мені - чому рішення Вселенського патріарха позавчора обговорювалося на раді безпеки Російської Федерації під головуванням Путіна?", - заявив Порошенко.

Він також додав, що церква в Україні має бути самостійною та застеріг від насильства на релігійному грунті.

"Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Я вже казав, як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то - московська агентура", - сказав президент.

Рішення про автокефалію української церкви обговорювалось на раді нацбезпеки РФ, - Порошенко

Нагадаємо, нещодавно у Російській православній церкві (РПЦ) пообіцяли прийняти "якісь міри" у відповідь на дії Константинополя щодо України. В РПЦ заявили, що рішення стамбульського Синоду відносно України змушують їх розірвати єдність з Константинопольським патріархатом.

Раніше предстоятель УПЦ Філарет заявив, що створення єдиної православної церкви в Україні не означає, що російська церква не буде мати права на існування, проте не зможе називатись українською.