ua en ru

Україна і Нідерланди можуть домовитись щодо УА з ЄС за 2-3 дні, - Мінґареллі

Україна і Нідерланди можуть домовитись щодо УА з ЄС за 2-3 дні, - Мінґареллі Фото: Юґ Мінґареллі

Нідерланди готові ратифікувати угоду за певних умов

Посол ЄС в Україні Юґ Мінґареллі спрогнозував досягнення компромісу з Нідерландами щодо Угоди про асоціацію за 2-3 дні. Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Зараз, в цей самий момент, влада Нідерландів спілкується з лідерами Європейського союзу, щоб знайти рішення, як ми це називаємо, голландських труднощів. Ми впевнені, що цього тижня, в найближчі 2-3 дні, рішення буде знайдено", – сказав Мінґареллі в Харкові.

За інформацією видання Нідерланди наполягають на тому, що угода про асоціацію не є першим кроком до майбутнього членства України в ЄС. Проти цієї тези виступає Польща та деякі інші країни.

Також Нідерланди схвалюють співпрацю між ЄС і Україною в галузі безпеки, але вважають, що ЄС не зобов’язаний надавати Україні колективні гарантії безпеки чи іншу військову допомогу або підтримку.

Відмітимо, Нідерланди є єдиною країною ЄС, що не ратифікувала цієї угоди. На внутрішньому референдумі більшість громадян проголосували проти ратифікації. Уряд прем’єр-міністра Марка Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму. Як компроміс нідерландці пропонують, щоб ЄС ухвалив певні обмеження для України.

Нагадаємо, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер виступив проти зупинки переговорів про вступ Туреччини в ЄС