ua en ru

Україна не зможе уникнути дефолту за борговими зобов'язаннями, - The Economist

Україна не зможе уникнути дефолту за борговими зобов'язаннями.

Україна не зможе уникнути дефолту за борговими зобов'язаннями. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на статтю The Economist.

Видання закликає український уряд негайно почати переговори про реструктуризацію заборгованості з кредиторами, зокрема з Росією, позиція якої в останні місяці серйозно вплинула на очікування з приводу українських боргових зобов'язань.

"Україна перебуває в кризовій ситуації, незважаючи на укладення з МВФ угоди про надання 17 мільярдів протягом 2-х років. Війна похитнула економіку, яка і без того накульгувала. Дефіцит платіжного балансу України дуже значний, з-за цього курс гривні до долара з початку року зменшився на третину. У січні державний борг становив 40% ВВП; зараз він оцінюється в 60% і в наступному році може зрости до 80%", - йдеться в статті.

У виданні вважають, що величезні фінансові вливання Заходу в Україну недостатні для того, щоб дозволити їй розплатитися з кредиторами.

"До кінця року Україна може заплатити кредиторам 9 мільярдів (включаючи 3 мільярди Росії), плюс ще 5 в 2016-му і 8 - у 2017-м. Крім цього є ще внутрішня заборгованість та мільярдні виплати Росії за газ. Валютні резерви швидко виснажуються і впали з 37 мільярдів у 2011-му до 16-ти зараз. Минулого місяця МВФ визнав, що Україні може знадобитися ще 19 мільярдів, якщо війна буде продовжуватися. Більшість аналітиків вірять, що додаткові позики знадобляться Україні, навіть якщо активні бойові дії не будуть відновлені", - йдеться в статті.

Видання зазначає, що хоча Україна і не здатна буде виплатити за своїми борговими зобов'язаннями, уряд здатний уникнути катастрофічного дефолту, якщо негайно візьметься за переговори з кредиторами.

"Найкраще, що можна порадити уряду України, так це діяти на випередження і почати переговори з кредиторами, не чекаючи, поки дефолт стане неминучим", - підкреслюється в статті.

The Economist переконані, що в кінцевому підсумку позики МВФ не змінять ситуацію в Україні, але дозволять пережити зиму і дотягнути до наступної.

"Без нафти, або будь-яких інших ресурсів на продаж, важко уявити, як українська економіка зможе розплачуватися за вже існуючими боргами, не кажучи вже про нові позики від МВФ. Чим довше Україна буде відкладати, тим болючіше буде, коли кредити закінчаться", - пише видання.

Нагадаємо, за даними рейтингового агентства Moody's, Україну в 2015 р. може чекати дефолт черех невиконання зобов'язань за викупленими Росією в грудні 2013 р. українськими євробондами загальною вартістю 3 млрд дол.